Nieuws Actueel

CDA wil ook buiten Randstad hulp voor GHB-gebruiker met klachten

Van onze redactie 2 december 2014

Nu zijn er alleen in het westen (onder meer Den Haag, Alkmaar, Leiden) medische spreekuren voor mensen met bijvoorbeeld paniekaanvallen, zichtproblemen of duizelingen na drugsgebruik.

Omdat de partydrugs ook vaak buiten de Randstad gebruikt worden, wil het CDA dat de spreekuren overal in het land komen. "Jongeren moeten daarvoor niet 80 kilometer hoeven te reizen, de drempel moet omlaag", aldus CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot, die hier dinsdag in een debat aandacht voor vraagt.

Cijfers De partij baseert zich op gegevens van het Trimbos-instituut, kennisplatform voor verslaving. "De Randstad scoort hoger als het gaat om GHB-gebruik in het uitgaansleven, maar het meer problematische gebruik zie je op het platteland", zegt Margriet van Laar, programmahoofd Drugsmonitoring bij Trimbos.

GHB wordt in het westen, oosten en zuiden van het land meer gebruikt dan in het noorden en midden. Met name in Zuidoost-Brabant, Gelderland en rond Enschede is het aandeel van GHB-gerelateerde incidenten binnen het totaal aan gezondheidsproblemen door drugs hoog. Een sluitende verklaring voor de regionale verschillen heeft het Trimbos niet.