Nieuws Actueel

Celstraf voor mes tegen hals van conducteur in Tilburg

Van onze redactie 16 april 2015

Image 3948751

De man vertelde de politierechter in Breda dat hij op weg was naar Eindhoven omdat hij daar asiel wilde aanvragen. Hij had geen kaartje en ging op zoek naar een toilet. De conducteur kwam meteen achter hem aan. De veroordeelde man pakte vervolgens een mes en hield dat tegen de hals van de conducteur. Hij verklaarde dat hij de sleutel die de NS-medewerker in zijn hand had voor een wapen aanzag en zich daardoor bedreigd voelde.

De dader moet de hoofdconducteur 750 euro smartengeld betalen. Een jurist van de NS die de eis tot schadevergoeding toelichtte, vertelde de rechter dat de man geen gewone diensten meer draait sinds het incident.

De hoofdconducteur werkt achttien jaar bij de NS. Op zijn eerste en tweede werkdag na tweede paasdag liep zijn teamleider met hem mee. Toen hij de derde dag weer alleen dienst deed, was hij zichzelf niet meer. „Hij had aanvaringen met reizigers over futiliteiten.” De man is inmiddels in behandeling om de gebeurtenis te verwerken en overweegt ander werk te zoeken.

De verdachte zelf was niet erg onder de indruk van de psychische klachten van de conducteur. „Het komt op mij over alsof het verhaal zo veel mogelijk is overdreven”, zei hij in afwisselend Duits en Turks. De man is in Turkije geboren en woont sinds 20 jaar in Duitsland. Hij vroeg de rechter niet af te gaan op gevoelens maar „op wat er werkelijk is gebeurd”.