Nieuws Actueel

Centrale banken helpen beurzen omhoog

Van onze redactie 23 oktober 2015

Image 5367719

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 1,6 procent op 465,05 punten. De MidKap steeg 1,5 procent naar 695,81 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 2,5 en 2,9 procent. In Londen steeg de FTSE-index 1 procent.

Het beurssentiment werd ook geholpen door goede kwartaalcijfers van grote bedrijven. Vooral grote Amerikaanse technologiebedrijven als Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet kwamen in de tweede helft van de week met onverwacht sterke resultaten naar buiten.

Randstad aan kop

In de AEX eindigden vrijdag bijna alle 25 fondsen in het groen. Uitzender Randstad was koploper, met een plus van 4,9 procent. ASML, Philips, Aalberts Industries en ING werden circa 3 procent meer waard. Shell viel uit de toon met een min van 0,7 procent.

In de MidKap leverde bodemonderzoeker Fugro 4,5 procent in, mede door het forse kwartaalverlies dat de Noorse concurrent PGS vrijdag naar buiten bracht. De lijst met middelgrote fondsen werd aangevoerd door roestvrijstaalproducent Aperam, die bijna 5 procent won.

TMG in de plus

Bij de kleinere bedrijven boog Telegraaf Media Groep (TMG) een aanvankelijk verlies om in een plus van 2,2 procent. Het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf zag zijn kwartaalresultaat opnieuw dalen door de aanhoudende afname van de inkomsten uit advertenties. De omzet daalde vorig kwartaal wel minder sterk dan in de voorgaande zes maanden.

In Kopenhagen leverde containervervoerder A.P. Møller-Maersk 5 procent in na een winstwaarschuwing. Volvo won 3 procent in Stockholm. De vrachtwagenmaker bracht in het afgelopen kwartaal in de VS en Europa meer trucks aan de man. Ook het Zweedse witgoedbedrijf Electrolux (plus 2,2 procent) verkocht meer apparaten in de VS en Europa.

De euro was 1,1010 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent naar 44,47 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en kostte 47,72 dollar per vat.