Nieuws Actueel

Centrumplan voor Weerselo is van de baan

Van onze redactie 2 juni 2015

Centrum Weerselo Carloter Ellen

De reden voor deze opzienbarende stap is dat Steggink de financiële risico’s van het voortgaan op de ingeslagen weg te groot vindt. En dat heeft volgens de verantwoordelijke kernwethouder alles te maken met de mogelijke gevolgen van de zogeheten Ladder van Duurzame Verstedelijking. Hierbij wordt elk nieuw bestemmingsplan getoetst aan de regionale woningbouwbehoefte. Juist daarop zijn in het afgelopen half jaar drie andere grote bouwprojecten in Dinkelland afgeketst: de Commanderie in Ootmarsum, Het Spikkert in Weerselo en Rossum-Noord.

'Donderslag bij heldere hemel'

De beslissing van Steggink komt voor supermarkt-eigenaresse Daniëlle Tijhuis als ‘donderslag bij heldere hemel’. „Dit is onbegrijpelijk voor mij. We hebben er acht jaar energie in gestoken en dan nu dit. Ik moet mij gaan herbezinnen. Ik dacht juist dat we een heel eind op weg waren.”

Tijhuis heeft ‘geen idee’ hoe ze nu verder moet. „Ik wil er eerst eens een nacht over slapen”, zegt ze. De Weerselose onderneemster gaat eerst met haar adviseurs en betrokkenen van Plus om de tafel. „Dan stippelen we een nieuwe route uit.” Hoe die er ook uit mag zien: „Ik zal ervoor zorgen dat er in Weerselo een mooie supermarkt blijft. Maar waar precies en in welke vorm weet ik nog niet.”

Nieuw plan

Ook de wethouder gaat niet bij de pakken neerzitten. Hij benadrukt dat er een nieuw plan wordt ontwikkeld voor het Weerselose centrum. „En aan onze uitgangspunten wordt daarbij niet getornd”, voegt hij toe. Steggink wil daarmee zeggen dat er hoe dan ook wat dient te gebeuren om het dorpscentrum op te krikken ten behoeve van de leefbaarheid en de centralisering van de detailhandel. Het sinds kort leegstaande voormalige gemeentehuis moet daarin ook een rol spelen. „Er moet weer reuring komen in het dorp”, zegt Steggink. Het door de gemeente gereserveerde geld voor Weerselo - 1,7 miljoen euro - blijft beschikbaar voor het dorp. Steggink hoopt dat dit ook geldt voor de subsidie van ruim één miljoen van de provincie.

Foto: Het dorpscentrum van Weerselo. (Carlo ter Ellen)