Nieuws Actueel

Chained Survival: Tot elkaar veroordeeld in de wildernis

Van onze redactie 6 december 2014

Een vuurtje bouwen in het wild is al een uitdaging, maar als je met een stevig kettingslot aan iemand vastzit, heb je pas echt een probleem. Want, zoals de door Discovery Channel ingehuurde survivalspecialist streng uitlegt: de opbouw van dat fikkie is cruciaal om enige kans op succes te hebben. Niet lukraak een berg hout verzamelen, maar 3 verschillende stapels. Eerst het fijnste droge spul, dan een berg takjes en pas daarna komt het serieuze brandhout aan bod.

Struikelend over het heuvelachtige terrein gaan we op zoek. Zie in dit dampige bos in het Engelse Walter-on-Thames maar eens lekker brandbaar spul te vinden. Als je de ene kant op wilt stuiven richting een boom met wat dode takjes erin, terwijl je partner net aan de andere kant een hoopvol bosje ziet, slaat de frustratie toe.

En dan hebben wij – een groepje Europese journalisten dat door de makers van het nieuwe survivalprogramma Chained survival is uitgenodigd om het gevoel van de show aan den lijve te ondervinden – nog hulp van pro's. Zij delen vrolijk tampons uit. Die dienen we uit elkaar te plukken om er met de bijgeleverde vuursteentjes dat eerste, oh zo belangrijke vlammetje mee te maken. En wij worden, nadat we onze worstjes aan een stok hebben geprikt en die op het vuurtje van de concurrentie hebben geroosterd – je moet tenslotte wát bij gebrek aan survivaltalent – van onze kettingen bevrijd.

De deelnemers van Chained survival hebben die luxe niet. Voor hen worden geen worstujes en broodjes aangeleverd. Als ze vlees willen, moeten ze een konijn of een buidelrat vangen. En zij zitten niet één dag, maar wel tien dagen aan elkaar vastgeketend. Op plekken die bovendien veel extremer zijn dan dit brave Britse bos.

Om de uitdaging nog wat pittiger te maken, ketenen de makers ook nog eens tegenpolen aan elkaar. Zoals in de eerste aflevering Keith, een bikkelharde veteraan, die samen met yoga-expert Willow op een eiland in Panama wordt gedropt. Producent Sarah Davies is in haar nopjes met de vondst. "Survivalprogramma's scoren bij Discovery over het algemeen goed, maar het is lastig iets nieuws te bedenken." Het is een marteling, geeft ze grif toe. "Maar al onze kandidaten komen eruit met hetzelfde gevoel: het is een van de beste dingen die ze ooit hebben gedaan. Je kunt wel ruzie maken, maar je kunt niet weglopen. Dus je zult een manier moeten verzinnen om er samen uit te komen. Door een macho aan een boomknuffelaar te koppelen, ontdekt die stoere vent een heel andere kant van zichzelf. Dat is zo lief om te zien."

Rob, een milieuactivist die al zijn aardse bezittingen weggaf en op blote voeten door Londen banjert, wordt in de tweede aflevering gekoppeld aan Kevin, een zeer succesvolle vastgoedhandelaar met een dure auto en bijpassende glamourvrouw. Rob nam de uitdaging vrolijk aan. "Ik hoopte juist op de meest uitdagende persoonlijkheid aan de andere kant van mijn ketting. Ik wil inlevend zijn en geduldig en begripvol. Er is geen betere manier dat soort vaardigheden te oefenen dan door aan iemand als Kevin vast te zitten."

Chained survival. Vanaf vrijdag 12 december op Discovery Channel, 21.00 uur.