Nieuws Actueel

Chaos door nieuwe regels kinderalimentatie

Van onze redactie 14 april 2015

Image 4855853

Verschillende uitgangspunten​Vaders die alimentatie moeten betalen voor hun kinderen, kunnen bij de ene rechtbank veel voordeliger uit zijn dan bij de andere. Familierechters hanteren verschillende uitgangspunten bij de vraag welk bedrag alimentatieplichtigen verschuldigd zijn, blijkt uit recente uitspraken.

Zo zijn moeders met een laag inkomen vooralsnog een stuk beter af bij de rechtbanken in Den Haag en Noord-Holland dan in de rest van het land. Bij andere rechtbanken kunnen juist goedverdienende vaders er dankzij nieuwe regels honderden euro's per maand op vooruitgaan.

Zeer ongewenst dat bij vergelijkbare zaken verschillende uitkomsten mogelijk zijn, vindt de vereniging van Familierechtavocaten en Scheidingsmediators, vFAS. Een expertgroep van familierechters komt vrijdag bijeen om over de problemen te praten.

Toeslag voor moeder met laag inkomen Per 1 januari zijn nieuwe kindregelingen ingevoerd die allerlei onvoorziene neveneffecten blijken te hebben bij het bepalen van alimentatie. Alleenstaande moeders met een laag inkomen ontvangen nu een extra toeslag die kan oplopen tot 3.050 euro per jaar, de 'alleenstaande-ouderkop'. Volgens de expertgroep moet dat bedrag meewegen bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie.

Dit kan er toe leiden dat pa's portemonnee er niet aan te pas hoeft te komen – of hij nu geld heeft of niet. Een aantal rechters, met name in Den Haag, vindt dit niet rechtvaardig en wijken met hun uitspraken af van de richtlijn.

Voorzitter Rob van Coolwijk van vFAS vindt de ontwikkeling alarmerend. "Niemand is hiermee gediend", zegt hij. "Ouders en professionals weten niet waar zij aan toe zijn. Ik kan mijn cliënten niet uitleggen dat je bij de ene rechtbank beter af bent dan bij de andere." Bovendien werkt het ruzies in de hand, 'terwijl we het aantal vechtscheidingen juist willen verminderen'. Hij hoopt dat de experts deze week tot een compromis komen.