Nieuws Actueel

Charlie Hebdo vrijdag in NL

Rik Nizet 15 januari 2015

Terwijl in Frankrijk een ware run is ontstaan op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, is het blad in ons land nog niet verkrijgbaar. De eerste uitgave na de bloedige aanval op het redactiekantoor in Parijs zou donderdagochtend in Nederlandse kiosken en boekhandels te koop zijn, maar de bestelling werd niet geleverd.

Stormloop op eerste Charlie HebdoMarktplaats verkoopt JeSuisCharlie-shirtsSchool weigert Charlie HebdoHerdenking: Wereld rouwt en verbindtTerugblik: Drie inktzwarte dagen"Een rampscenario voor de distributeur", aldus mediaconcern Audax. "We hebben een vlekkeloze, altijd werkende distributie die het nu helaas liet afweten." Verspreiding vindt in de nacht van donderdag op vrijdag alsnog plaats en volgens de distributeur is het tijdschrift vanaf vrijdag te koop. De partij wordt verdeeld over zestig tot tachtig verkooppunten.

AfdruipenBij veel boekwinkels en kiosken, onder meer op NS-stations, hadden zich donderdagochtend mensen gemeld om een nummer te scoren. Zo stond er bij een AKO-vestiging op Schiphol in alle vroegte al een handjevol mensen in de rij voor een exemplaar. Twee marechaussees hielden de boel in de gaten. Toen duidelijk werd dat het Franse tijdschrift niet was aangekomen, dropen de meeste mensen af.

RunCharlie Hebdo was woensdag al wel te koop in Frankrijk en meteen ontstond een run op het blad. De oplage werd verhoogd van 3 naar 5 miljoen exemplaren, maar dat betekent niet dat er meer beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.

DonatiesVolgens de Franse krant Le Figaro is al tien miljoen euro binnengekomen aan donaties en via de opbrengst van de verkoop van het blad. Dat geld gaat naar de redactie van Charlie Hebdo en naar nabestaanden van de slachtoffers. Bij de aanslag in Parijs vielen woensdag twaalf doden, tien medewerkers en twee agenten.