Nieuws Actueel

'Chauffeur monstertruck reed te hard'

Van onze redactie 13 oktober 2015

Image 5331112

Dat heeft officier van justitie Aidan van Veen dinsdagmorgen in de rechtbank in Almelo gezegd. Daar moesten de chauffeur en de stichting Sterevenementen, die het evenement in Haaksbergen organiseerde, voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van dood door schuld.

Door het ongeluk in september vorig jaar kwamen drie mensen om het leven. 28 anderen raakten zwaargewond.

Verwijtbaar handelen

Volgens de officier is het ongeluk helemaal niet veroorzaakt door een technisch mankement aan de monstertruck, zoals de advocaat van D. vorige week bekendmaakte. ,,Toen de truck na het ongeluk op een andere plek voor de tweede keer werd getest, haperden inderdaad de achterwielen. Maar dat was op de ongeluksdag nog niet zo.''

,,Als de chauffeur eerder had geremd en niet zo hard had gereden, was het monster op 25 centimeter van het publiek tot stilstand gekomen. Dat is gebleken uit testen'', aldus Van Veen. De truck is met een snelheid van 20 tot 30 kilometer per uur het publiek ingereden. ,,Dat is serieus verwijtbaar handelen'', vindt het OM.

Organisatie

Het OM vindt dat de organisator net zo schuldig is, aangezien de bestuursleden nooit bij risico's hebben stilgestaan. ,,Ze maakten de envelop met daarin de vergunning niet eens open.'' De stichting plaatste de autowrakken voor de stunt met de truck en liet publiek in de rijrichting van het gevaarte staan. Dat maakt de organisatie verantwoordelijk, aldus de officier.

Er komt een nader technisch onderzoek aan de truck, aangezien de chauffeur blijft volhouden dat hij opeens niet meer kon remmen. Ook gaat de rechter enkele getuigen horen. De zaak gaat begin 2016 verder.