Nieuws Actueel

Chef MIVD 'wist niets van agent Afghanistan'

Van onze redactie 16 januari 2015

Zorgplicht De zaak is bijzonder omdat ook de doorgaans in het geheim opererende medewerkers van de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) worden gehoord. De Staat heeft steeds volgehouden dat A. geen agent was. Daarom heeft Defensie geen 'zorgplicht' en A. geen recht heeft op een schadevergoeding.

Donderdag verklaarde de voormalig hoofd operaties in Afghanistan, 'MIVD2', echter dat hij in Afghanistan A. ‘runde’ tot 2007. ,,Mijn persoonlijke mening is dat hij een agent was. Ik heb hem dingen laten doen en opdrachten gegeven die verder gingen dan het verzamelen van informatie'', aldus de oud-MIVD'er van wie de echte naam niet bekend is.

Missie afgesneden Volgens A. was hij volop werkzaamheden aan het verrichten voor de Nederlandse militaire inlichtingendienst toen de operatie ineens werd stopgezet. Zo werd hij plotseling afgesneden en liep hij daardoor niet alleen groot gevaar, maar raakte hij ook alles kwijt. In Afghanistan had hij onder meer een bouwbedrijf opgezet.

Cobelens kon vrijdag niet uitsluiten dat 'MIVD2' A. inderdaad als agent heeft ingezet. Dat zou dan volgens hem wel illegaal zijn gebeurd. ,,Dat neem ik heel erg zwaar op'', aldus de oud-MIVD-baas.