Nieuws Actueel

China blijft krimpen

Rik Nizet 2 november 2015

China blijft krimpen middelgroot

De Chinese industrie is ook in oktober gekrompen. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese overheid die zondag werden gepubliceerd. Door de krimp nemen de zorgen over de afzwakkende economie van het land opnieuw toe.

De index noteerde een stand van 49,8 waar werd gerekend op 50. Een stand van 50 of minder duidt op krimp.

De laatste tijd hebben tegenvallende berichten over de Chinese economie voor onrust op de financiële markten gezorgd. Peking heeft geprobeerd die zorgen weg te nemen, maar de stimuleringsmaatregelen lijken niet het gewenste effect te hebben. Mogelijk volgen meer maatregelen.

GroeidoelstellingOfficieel heeft de Chinese regering een groeidoelstelling voor dit jaar van circa 7 procent. Economen vragen zich hardop af of deze haalbaar is. Eerder werd bekend dat de Chinese economie tussen juli en september met 6,9 procent groeide op jaarbasis. Critici geloven dat de werkelijke groei veel lager ligt.

Om de groei te stimuleren, heeft China onder meer de rente meerdere malen verlaagd en de kredietverlening versoepeld.

Naast de index voor de industrie viel ook het cijfer over de dienstensector tegen. Deze was de afgelopen jaren het lichtpunt van de tweede economie ter wereld, echter trad hier afgelopen maand ook groeivertraging op. De index voor de dienstensector kwam in oktober uit op 53,1, het laagste niveau in zeven jaar tijd. Een maand eerder stond de index nog op een stand van 53,4.