Nieuws Actueel

China en olie drukken op beurzen

Van onze redactie 12 december 2014

,,De ontwikkelingen rond de olieprijs blijven de sfeer verpesten. Bedrijven als Fugro, SBM Offshore en Shell blijven daar last van houden. Ook helpen de industriecijfers uit China en de eurozone niet echt mee. Wellicht dat de bodem nu wel is bereikt en dat we verder kwakkelend het jaar uitgaan", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,5 procent lager op 410,55 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 623,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 1,4 en 1,7 procent. De FTSE in Londen zakte 1,5 procent en stevent daarmee af op het grootste weekverlies in tweeënhalf jaar.

Shell In de AEX stonden alle 25 fondsen in het rood. Olieconcern Shell sloot de rij met een verlies van bijna 3 procent. SBM Offshore en Fugro, die veel oliebedrijven als klant hebben, zakten 2 en 0,2 procent. Ook de andere grote Europese olieproducenten gingen omlaag. In Parijs zakte Total 2,2 procent en BP verloor in Londen ook ruim 2 procent.

In de MidKap daalde USG People 1,4 procent en leverde daarmee een eerdere winst weer in. De uitzender deed een kleine overname in België en liet weten dat de omzet in de afgelopen twee maanden verder is gegroeid. Postbezorger PostNL was de grootste verliezer met een min van 2,5 procent.

Hugo Boss In Frankfurt zakte Hugo Boss bijna 4 procent. Investeringsbedrijf Permira bracht zijn belang in het Duitse modehuis verder terug. Commerzbank verloor 2 procent. Een schikking met de Amerikaanse justitie gaat de bank waarschijnlijk meer dan een miljard dollar kosten.

De euro was 1,2455 dollar waard, tegen 1,2401 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie, die donderdag voor het eerst sinds juli 2009 onder de 60 dollar dook, zakte 1,2 procent tot 59,24 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,8 procent minder op 63,15 dollar.