Nieuws Actueel

China pompt 1,5 mld in bedrijfsleven

Jeroen Jansen 24 maart 2014

Tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping is voor een bedrag van ruim 2 miljard dollar (circa 1,5 miljard euro) aan contracten met het Nederlands bedrijfsleven getekend. Een woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) heeft dat zondag gezegd. Er werden contracten getekend met onder meer KLM en met de zuivelsector.

Xi bracht zaterdag en zondag en staatsbezoek aan Nederland. Hij werd vergezeld door een handelsdelegatie uit zijn land. De Chinese president was onder meer aanwezig op een economisch forum in Noordwijk. Hij neemt ook deel aan de nucleaire top in Den Haag.

KLM x Bank of ChinaKLM staat op het punt een overeenkomst te sluiten met Bank of China. Die deal moet de luchtvaartmaatschappij helpen haar positie op de Chinese markt verder uit te bouwen, zo liet KLM zondag rond de ondertekening van de intentieverklaring voor de overeenkomst weten.

Aankoop vliegtuigenDe afspraken met Bank of China betreffen onder meer leningen voor de aankoop van vliegtuigen. Volgens een woordvoerder gaat de betekenis van het akkoord, waarover geen financiële details werden verstrekt, echter verder dan dat. De band met Bank of China moet KLM ook ondersteunen bij de verdere uitbouw van zijn activiteiten in 's werelds op een na grootste economie.

Elk jaar handelsmissieNederland zou China elk jaar moeten bezoeken met een handelsdelegatie. Daarvoor pleit VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zondag tijdens een Nederlands-Chinees economisch forum in Noordwijk.

Versterking economische diplomatieVolgens Wientjes hebben de beide landen elkaar een hoop te bieden op handelsgebied en zou daarom "de economische diplomatie moeten worden versterkt''. ,,Misschien is de belangrijkste factor die onze landen verbindt het ondernemerschap. Onze meeting vandaag is het bewijs van het te ontwikkelen potentieel.''

VerdubbelingBij de bijeenkomst in Noordwijk zijn zowel koning Willem-Alexander als de Chinese president Xi Jinping aanwezig. Xi is op staatsbezoek in Nederland. Wientjes benadrukt dat de Chinese investeringen in Nederland in 5 jaar tijd zijn verdubbeld en dat Nederland op zijn beurt ook in China een interessante handelspartner heeft gevonden.