Nieuws Actueel

China stelt ondergrens in

Rik Nizet 3 november 2015

China vlag economie verf 335

De economische groei van China mag de komende vijf jaar niet lager uitvallen dan 6,5 procent. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping gezegd tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua in een toelichting op het nieuwe vijfjarenplan van de Communistische Partij.

Alleen dan kunnen de doelstellingen worden bereikt die Peking in de periode tot en met 2020 voor ogen heeft, aldus Xi. Het gaat daarbij om een verdubbeling van de economie en de inkomens in 2020 ten opzichte van 2010. De president verklaarde verder dat China zich de komende jaren niet alleen op de groei moet richten, maar ook op de duurzaamheid van die vooruitgang.

Economische groeiDe Chinese overheid rekent voor dit jaar op een economische groei van circa 7 procent. Dat zou de zwakste groei zijn sinds 1990. In het derde kwartaal ging de tweede economie van de wereld met 6,9 procent vooruit.

'Redelijk welvarend'De Chinese premier Li Keqiang zei zondag eveneens dat China een groei van minstens 6,5 procent nodig heeft om de doelstellingen voor 2020 te kunnen behalen. In dat jaar moet China volgens Li een "redelijk welvarend" land zijn. Ongeveer 70 miljoen Chinezen zouden dan niet meer in armoede horen te leven. Het is het dertiende vijfjarenplan van de Communistische Partij.