Nieuws Actueel

Chinese bedrijven stellen beursgang uit

Rik Nizet 13 januari 2014

Vijf Chinese bedrijven hebben hun geplande beursgang maandag uitgesteld. Zij wezen op strengere regels die de beurstoezichthouder heeft doorgevoerd om te voorkomen dat bedrijven tegen een te hoge prijs naar de beurs gaan.

Toezichthouder CSRC kondigde afgelopen weekeinde aan strenger te gaan controleren of de introductiekoers waartegen een bedrijf zijn aandelen in de markt wil zetten niet afwijkt van de waarde van vergelijkbare bedrijven. Daarmee moet worden voorkomen dat een beursgang vooral wordt gebruikt om de eigenaren en bestuurders van bedrijven te laten profiteren.

TegenvallerDe uitgestelde beursgangen worden gezien als een tegenvaller voor de Chinese overheid. Die kondigde eind vorig jaar aan haar invloed op de aandelenmarkt te willen verminderen.

Volgens analisten zijn de hervormingen echter slecht ontworpen. Zo zouden bestaande aandeelhouders veel te makkelijk kunnen profiteren van een hoge introductiekoers, door direct aandelen te verkopen. Voorheen dienden ze een bepaalde tijd te wachten voordat ze hun eigen aandelen na een beursgang mochten verkopen.

De Chinese beurstoezichthouder stelt bedrijven sinds begin dit jaar weer in staat om naar de beurs te gaan. Daarvoor was het ruim een jaar niet mogelijk voor Chinese bedrijven om een nieuwe beursnotering te verkrijgen.