Nieuws Actueel

Chinese beurs nog steeds een ramp

Lotte Grimberg 26 augustus 2015

De Chinese aandelenbeurzen zijn woensdag opnieuw met verlies gesloten, na een aanvankelijk herstel eerder op de dag. Na een zeer wisselvallige sessie sloot de beurs van Shanghai 1,3 procent in de min. In de twee voorgaande handelsdagen verloor de Chinese hoofdindex al ruim 15 procent. De kleinere Shenzhen Composite leverde woensdag 3 procent in.

Lees ook:Zoveelste rampdag beurzen China

De Chinese centrale bank nam dinsdag een reeks maatregelen om de verdere crash van de aandelenbeurzen in het land te voorkomen. De rente werd voor de vijfde keer sinds november vorig jaar verlaagd en de kapitaaleisen voor banken werden versoepeld. Of die stappen voldoende zijn moet nog blijken.

HandelspartnerElders in de regio toonden de beurzen ook enig herstel. De All Ordinaries in Sydney klom 0,7 procent. De Kospi in Seoul dikte 2,6 procent aan door de hoop op een herstel in China, de belangrijkste handelspartner van Zuid-Korea. In Hongkong sloegen aanvankelijke winsten in de laatste handelsuren echter weer om in een verlies van bijna 1 procent.

De Nikkei-index in Tokio veerde wel stevig op, nadat een dag eerder opnieuw een fors verlies moest worden geïncasseerd. De hoofdgraadmeter van de beurs in Japan sloot 3,2 procent in de plus op 18.376,83 punten. De Nikkei doorbrak daarmee een zesdaagse verliesreeks waarin bijna 14 procent aan waarde verdampte. Vooral de Japanse bankaandelen en exportbedrijven werden weer opgepikt na de recente koersafstraffingen.