Nieuws Actueel

Chinezen overspoelen Nederland in vakantieperiodes

Lotte Grimberg 20 januari 2015

Steeds meer Chinezen komen voor een vakantie naar ons land. Het aantal Chinese bezoekers steeg vorig jaar met 18 procent naar ruim 250.000. In totaal bezochten bijna 14 miljoen buitenlandse toeristen ons land, 10 procent meer vergeleken met 2013. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van NBTC Holland Marketing.

BelgiëDe meeste toeristen (ruim 3,9 miljoen) kwamen uit Duitsland, dat is een stijging van 12 procent. Het aantal Britten steeg met 11 procent naar bijna 1,9 miljoen bezoekers. België neemt de derde plek in met ruim 1,8 miljoen toeristen (plus 10 procent).

Goedkopere euroOok kwamen er bijna een miljoen (plus 6 procent) Amerikanen naar ons land, mede door de aantrekkende economie en de goedkopere euro. Het aantal bezoekers uit Rusland daarentegen daalde met 6 procent tot 190.000. Het toerismebureau schrijft dat toe aan de politieke spanningen en de waardedaling van de roebel.

Korte vakantiesDe 14 miljoen buitenlandse bezoekers verbleven ruim 34,6 miljoen nachten in Nederland, dat is 9 procent meer dan in 2013. Vooral uit België, Groot-Brittannië en Duitsland kwamen fors meer bezoekers. Een verklaring is volgens NBTC de groei van het aantal korte vakanties, waar Nederland als buurland sterk van profiteert.

VliegverbindingenOok extra vliegverbindingen, het mooie weer en de gunstige vakantiespreiding in Duitsland en België droegen bij aan de toename van het aantal vakanties in ons land. Deze groei was in het hele land zichtbaar, maar het meest in de steden en aan de kust. Voor Groot-Brittannië speelt ook de goede wisselkoers een rol; voor veel Britten is het relatief goedkoop om naar ons land te komen.

ToeristenVoor dit jaar verwacht NBTC een groei van zo’n 4 procent van het aantal buitenlandse toeristen. Naar verwachting bezoeken dit jaar bijna 14,5 miljoen toeristen ons land. De groei uit de buurlanden zal doorzetten, maar minder hard dan afgelopen jaar. Vanuit Azië wordt als opkomende reismarkt eveneens verdere groei verwacht. Zo kan het toerisme uit China wederom toenemen met zo’n 18 procent.