Nieuws Actueel

Chip tegen kentekenplaatdiefstal

Rik Nizet 13 januari 2015

Een chip als middel tegen diefstal van je kentekenplaat. Daar wordt volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) momenteel over gesproken. Maar er is nog niet toe besloten, want er zijn voor- en nadelen, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Zo'n chip is duur. Ook moet er op Europees niveau naar worden gekeken.

Met name het CDA bestookte de bewindsman met vragen over een bericht dat criminelen drukpersen en blanco kentekenplaten hebben om valse nummerborden te maken. Dat veroorzaakt nogal wat narigheid. Zo worden automobilisten beboet voor overtredingen die ze niet hebben begaan. Eén persoon zou al voor 3500 euro aan onterechte boetes hebben gekregen, en moet nu stad en land af om dat aan te kaarten.

VervalsingOpstelten vindt de kwestie "ernstig'' en hij komt in maart met een brief erover. Er worden al "de nodige maatregelen'' genomen, zei hij, en er is overleg met allerlei betrokkenen. Volgens de minister is er in 2014 geen aangifte van vervalsing van kentekens gedaan. "Maar dat wil niet zeggen dat het ook niet gebeurd is.''

WOBIn mei 2013 verscheen er een rapport over de vervalsingen, maar Opstelten vond het niet nodig dat met de Kamer te delen. Toen het door een WOB-verzoek (Wet openbaarbeid van bestuur) toch vrijkwam, bleken hele stukken onleesbaar te zijn gemaakt. Dat was volgens Opstelten omdat het stukken met meningen van ambtenaren waren.