Nieuws Actueel

Chipbedrijven centraal op Damrak na koersval in sector

Op de Amsterdamse beurs blijft de aandacht vrijdag uitgaan naar de chipbedrijven. ASML, Besi en ASMI hadden het donderdag al zwaar te verduren en raakten tot 5,7 procent aan waarde kwijt. De koersval volgde op een tegenvallend kwartaalbericht van de grote Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van de machines van ASML ging vrijdag verder omlaag op de beurs in Taipei. Ook de Japanse chipbedrijven kregen vrijdag opnieuw rake klappen.

ANP 21 juli 2023

ANP210723059 1

Daarnaast verwerken beleggers de forse koersdaling van de Amerikaanse techbeurs Nasdaq, die donderdag ruim 2 procent verloor door zware koersverliezen van Netflix en Tesla. De Dow-Jonesindex eindigde daarentegen 0,5 procent hoger op 35.225,18 punten. De Amerikaanse hoofdindex sloot daarmee voor de negende dag op rij hoger en boekte daarmee de langste winstreeks sinds 2017.

Op de beurs in Frankfurt staat SAP in de belangstelling. Het Duitse softwareconcern lijkt flink lager te gaan openen na publicatie van de resultaten. De totale omzet van de grootste softwaremaker van Europa steeg conform verwachting met 8 procent, maar de omzet van zijn belangrijke clouddivisie viel tegen. Ook verlaagde SAP de omzetverwachting voor de cloudtak voor het hele jaar.

Huur

Op het Damrak kwamen beddenverkoper Beter Bed en vastgoedbedrijf Wereldhave met resultaten. Beter Bed zag de omzet met ruim 5 procent stijgen in de eerste jaarhelft. De nettowinst verdubbelde ruimschoots tot 4,6 miljoen euro. Het bedrijf ontving eerder deze maand een overnamebod van investeerder Torqx. De partijen verwachten de overnamedeal uiterlijk begin volgend jaar af te ronden.

Wereldhave zag de huurinkomsten en de resultaten stijgen in de eerste jaarhelft. De stijging van de huurinkomsten was te danken aan de koppeling van de huren aan de inflatie. Ook wist het bedrijf de kosten terug te dringen.

Advantest en Tokyo Electron

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een licht lager begin van de laatste handelsdag van de week. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine koersuitslagen te openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten vrijdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot de week 0,6 procent lager af. De Japanse chipbedrijven Advantest en Tokyo Electron zakten daarbij meer dan 5 procent. De Hang Seng-index in Hongkong toonde een licht herstel en klom 0,3 procent.

De euro was 1,1139 dollar waard, tegen 1,1142 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 76,25 dollar. Brentolie werd ook 0,8 procent duurder, op 80,26 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws