Nieuws Actueel

Chipmachinemaker ASML daalt in lagere AEX na resultaten

ASML behoorde woensdag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De chipmachinemaker wist de omzet afgelopen jaar flink op te voeren dankzij de aanhoudend sterke vraag naar zijn machines, en rekent voor dit jaar op een verdere omzetgroei van meer dan 25 procent. Ook heeft ASML nog voor meer dan 40 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan. Het aandeel werd desondanks 1,7 procent lager gezet.

ANP 25 januari 2023

ANP250123088 1

Topman Peter Wennink van ASML wees wel op het risico dat het bedrijf minder chipapparaten aan China mag verkopen. ASML is de enige ter wereld die de geavanceerdste EUV-machines maakt die nodig zijn voor de productie van de modernste chips. Die machines mag ASML niet aan China leveren en als het aan de Amerikanen ligt gaat dat ook gelden voor de vorige generatie machines. Nederland ligt echter dwars en ondanks een bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis is er volgens Wennink nog niets veranderd.

De stemming op de Europese beurzen was terughoudend. De markten reageerden nog op de kwartaalcijfers van Microsoft. Het softwarebedrijf presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht, maar de groeivooruitzichten van zijn cloudactiviteiten vielen tegen. De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 742,49 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 1007,71 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,1 procent.

EasyJet

Zorgtechnologieconcern Philips en chiptoeleverancier Besi sloten de rij in de AEX, met minnen van 2 procent. Verlichtingsbedrijf Signify, dat vrijdag met cijfers komt, ging aan kop met een plus van 1 procent.

In Londen won easyJet 7 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij verhoogde zijn winstverwachting. De budgetmaatschappij verwerkte een recordaantal boekingen rond de jaarwisseling en verkocht al bijna een kwart meer tickets voor Pasen dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De hoge inflatie lijkt daarmee weinig impact te hebben op de vakantieplannen van Europeanen. In Amsterdam klom Air France-KLM 1,6 procent.

Rheinmetall

Het Duitse defensieconcern Rheinmetall steeg 2,5 procent in Frankfurt. Duitsland heeft beloofd dat Oekraïne binnenkort kan beschikken over Leopard 2-tanks uit Polen en mogelijk andere landen waaronder Nederland. Rheinmetall heeft Oekraïne al voorzien van luchtverdedigingssystemen en militaire vrachtwagens voor gebruik in de strijd tegen Rusland, en is ook betrokken bij de productie van de Leopard-tanks.

De euro was 1,0886 dollar waard, tegen 1,0871 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom een fractie tot 80,16 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 86,28 dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws