Nieuws Actueel

Chocola? Nee, dit is puur kunst

John de Graaff | Foto: Frank Jansen 2 december 2015

Chocolatesculptureanatratzabi1065

"Het valt onder kunst, het zijn mijn eigen creaties," zegt Anat Ratzabi met een heerlijke stelligheid over haar uitingen in chocola. Met haar bedrijf The Chocolate Sculpture brengt ze kunstwerken en andere bekende beelden tot leven tot een eetbaar eindproduct.

De Haagse kunstenares werkt nog altijd graag met porselein en brons, maar diep in de economische crisis besloot ze de bakens te verzetten. "Het bleek een goede manier om iets anders te doen en mensen opnieuw te verrassen, te prikkelen en aan het denken te zetten." Ratzabi, die in 1989 Israël verruilde voor Nederland, spreekt van een product met een verhaal. "Je verzint continu iets nieuws, bent innovatief bezig. Heel uitdagend en boeiend. Er is steeds sprake van een transformatie van materiaal, in dit geval chocolade."

Dat het om een serieuze zaak gaat, blijkt uit het feit dat ze in haar atelier aan de Mauritskade inmiddels creaties maakte voor het Rijksmuseum, Madame Tussauds en bedrijven als Shell en Coco Chanel. "Als kunstenaar ben ik ineens ook zakenvrouw," lacht ze. "Ja, ik doe aan netwerken, maar wel op mijn manier. Het Rijksmuseum heb ik gewoon zelf gebeld."

Haar assortiment bestaat al uit 25 producten, te koop via haar website en bij het Mauritshuis, Panorama Mesdag en Vermeer Centrum Delft. Een favoriet durft ze niet aan te wijzen. De portretten van Van Gogh en Rembrandt, het Meisje met de parel... ze zijn haar allemaal even dierbaar.