Nieuws Actueel

ChristenUnie: geen definitieve verblijfsstatus oorlogsvluchteling

Van onze redactie 30 november 2014

Nu mogen ze als erkende vluchteling na vijf jaar een definitieve verblijfsvergunning voor Nederland aanvragen. De ChristenUnie wil af van dat automatisme als het gaat om vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van deze partij wil daarover een initiatiefwetsvoorstel indienen. Hij bevestigde een bericht daarover van het Nederlands Dagblad zondag. Gedachte erachter is dat mensen terugkeren naar hun eigen land als de oorlog er voorbij is en daardoor perspectief houden op hun thuisland.

Voordewind hoopt dat zijn plan ertoe zal leiden dat Nederland minder huiverig wordt om bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen op te nemen uit angst dat ze allemaal willen blijven, inclusief nareizende familieleden. ,,Als tijdelijk echt tijdelijk is, hoef je niet zo bang te zijn voor een wat hogere instroom asielzoekers.'' Duitsland hanteert volgens Voordewind al dit systeem en is daarom meer bereid en in staat om veel meer Syrische vluchtelingen uit te nodig voor een tijdelijk verblijf.

Hij wijst erop dat ook in de jaren negentig veel Bosnische vluchtelingen niet in aanmerking kwamen voor een definitief verblijf.