Nieuws Actueel

'Cijferstroom op Beursplein 5'

Van onze redactie 11 februari 2015

,,De AEX lijkt zo'n 1 punt hoger te gaan openen in navolging van de positieve stemming op Wall Street. In Amsterdam krijgen beleggers een hoop resultaten te verwerken. Ook houdt men de blik gericht op het overleg van de ministers van Financiën van de eurozone over Griekenland", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

ING boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 1,18 miljard euro, bijna twee keer zo veel als een jaar eerder. De bank betaalt ook voor het eerst sinds het ten tijde van de kredietcrisis een beroep moest doen op staatssteun weer dividend aan zijn aandeelhouders.

DSM

Bierbrouwer Heineken heeft in 2014 zijn nettowinst exclusief bijzondere posten met 11 procent zien toenemen tot bijna 1,76 miljard euro. Daarmee viel de winst hoger uit dan verwacht. Heineken voorziet dat de uitdagende marktomstandigheden in 2015 zullen aanhouden. Het bedrijf denkt wel dat de omzet en winst dit jaar verder zullen verbeteren.

Speciaalchemiebedrijf DSM is in het vierde kwartaal in de rode cijfers gedoken door een flinke afboeking op caprolactam, een grondstof voor plastic en nylon. Het concern kondigde ook verdere maatregelen aan om kosten te besparen, maar gaf daarvan geen details.

Azië

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters woensdag een gemengd beeld zien. De beursomzetten waren lager dan normaal aangezien de belangrijke beurs in Tokio gesloten bleef vanwege een nationale feestdag.

De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag met mooie winsten. Net als in Europa werd er op Wall Street met optimisme uitgekeken naar de onderhandelingen tussen de eurolanden en Griekenland over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem.

Beurzen

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 17.868,76 punten. De brede S&P 500 steeg 1,1 procent tot 2068,59 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 1,3 procent omhoog naar 4787,64 punten.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent hoger op 453,80 punten en de MidKap steeg 0,5 procent tot 675,87 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen tot 1 procent vooruit, terwijl Londen 0,1 procent verloor. De beurs in Athene, die maandag nog sterk daalde, won 8 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,1318 dollar waard, evenveel als bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 50,40 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 56,53 dollar per vat.

EPA