Nieuws Actueel

Circussen: Onze dieren gaan niet naar een opvang

Van onze redactie 16 december 2014

"Organisaties als Wilde Dieren de Tent Uit zullen zorgen voor de dieren die niet meer in circussen mogen worden gebruikt", zegt een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma, die afgelopen weekend het verbod bekendmaakte op olifanten, tijgers en andere wilde dieren in circussen. "Over financiële compensatie voor de eigenaren wordt nog gesproken."

Wilde Dieren de Tent Uit staat te trappelen om opvang voor de beesten te regelen. "Samen met organisaties zoals de Stichting Aap hebben wij een enorm netwerk aan opvangcentra in de hele wereld. Die staan klaar om deze getraumatiseerde dieren op te vangen en gespecialiseerde zorg te bieden." Zo kunnen olifanten volgens haar eerst terecht in Europese dierentuinen, om van daaruit naar opvangcentra in Afrika, Azië en de Verenigde Staten te worden gebracht. Voor katachtige roofdieren als tijgers heeft de stichting een adres in Zuid-Afrika. "Ons doel is de dieren terug te brengen naar een voor hen zo natuurlijk mogelijke omgeving."

'Waardeloos plan' Circusdirecteuren vinden dat een waardeloos plan. "Het is regelrechte moord om een olifant die 27 jaar in Nederland heeft geleefd naar de Afrikaanse zon te sturen", zegt Adri Lammers van de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen. Met Wilde Dieren de Tent Uit, dat jarenlang voor het verbod heeft gelobbyd, willen de circussen volgens hem niet praten.

De circusorganisatie pleit voor maatwerk. "De dieren moeten bij hun baas kunnen blijven." Zo heeft de circusfamilie Freiwald, die met olifant Buba door Nederland trekt, ook een dierenpark in Duitsland. "Daar zou Buba haar oude dag kunnen doorbrengen."