Nieuws Actueel

CitizenM groeit anders dan de meeste hotels

Herman Stil 11 december 2015

Seattlecitizenmhotel1065

Het leek een verloren jaar voor de Nederlandse hotelpionier CitizenM. Maar dat was schijn; er is gewerkt aan groei, onder meer in China en de VS, waar woensdag de komst van een hotel in Seattle is beklonken. Een jaar waarin een hotelexploitant geen nieuwe vestigingen opent, heet al snel een overgangsjaar. Maar dat klinkt weer erg als een jaar waarin eventjes lui achterover is gezakt. En dat is volgens Michael Levie nou juist niet het geval, stelt Het Parool.

"Wij groeien anders dan de meeste hotels," zegt de operationeel topman van CitizenM. "Die doen alsof ze heel erg snel groeien, maar sluiten daarvoor allemaal franchisecontracten af. Wij willen alles zo veel mogelijk zelf doen. We wijken niet af van onze strikte criteria voor vestigingsplekken, omvang en ontwerp."

En dat kost tijd. Zeker omdat er de komende jaren juist heel veel nieuwe CitizenM's open zullen gaan. Gisteren sloeg de hotelier zijn slag in Seattle. Het bedrijf heeft 10,7 miljoen dollar neergelegd voor een stuk grond vlakbij de megacampus van Amazon en de onderkomens van Microsoft.

Seattle"Als er één stad is die bij CitizenM past, dan is het Seattle," zegt designtopman Robin Chadha. "Het is een levendige stad met het soort economie dat bij onze doelgroep hoort."

"We zitten er precies op de grens van de binnenstad en de bedrijvenbuurt. Amazon bouwt er pal naast een nieuwe campus die zo groot is als onze Zuidas." De vestiging zal rond de 175 kamers krijgen, een voor CitizenM gemiddeld maatje.

Het wordt de eerste vestiging van de Nederlandse keten aan de Amerikaanse westkust en pas de tweede in de VS, na Times Square in New York, dat vorig jaar zomer de deuren opende en sindsdien bomvol zit.

In New York wordt al gebouwd aan een tweede vestiging, een twintig verdiepingen hoge toren met 300 kamers, dakterras en skybar in The Bowery. Het project is getroffen door onwillig bouwtoezicht, waardoor de oplevering in winter 2016 onzeker is.

LondenOok in Londen wordt gemetseld aan een tweedeling, in het hippe Shoreditch en er zitten nog twee vestigingen in de pijplijn. In Parijs komt nummer drie eraan, een 350 kamers tellend vlaggenschip bij Gare de Lyon. Het bedrijf is in Europa op zoek naar vestigingsplekken in meer steden, waaronder Milaan, München, Barcelona en Istanboel.

Maar eerst, in januari keert CitizenM terug naar zijn wortels. Dan gaat op Schiphol de uitbreiding van het allereerste hotel open, dat daarmee van 230 naar 355 kamers groeit. CitizenM opende dat hotel in 2007, snel gevolgd door een tweede in Amsterdam-Zuid en een derde Glasgow. Daarna kwam de ontwikkeling wat stil te liggen, maar met Parijs, Rotterdam en New York kwam er vorig jaar een einde aan de droogte.

De beoogde omvang van dertig hotels staat in geen verhouding tot de impact van CitizenM op de mondiale hotelindustrie. De balieloze receptie, huiskamerlobby, grijp-wat-je-wilthoreca maar vooral de compacte, geavanceerde, goed geoutilleerde designkamer die de Nederlanders introduceerden, wordt nu gemeengoed.

"De hotelindustrie loopt achter bij de technologische ontwikkelingen, zoals het gebruik van smartphones en apps," zegt Chadha. "Toen we begonnen, maakten we technologie heel zichtbaar: wifi was gratis, er kon van alles centraal worden bediend. Nu zijn consumenten daaraan gewend. Hadden we in het begin een uitgebreid systeem voor films, nu zorgen we ervoor dat de gast zijn eigen films kan streamen. Wij willen die ontwikkelingen voorblijven. Elk nieuw hotel dat we openen, is wel weer iets opgeschoven ten opzichte van het vorige. Maar ons dna zal altijd hetzelfde blijven."

Zo bieden de hotels inmiddels ook cowerkplekken. "Toen we begonnen, waren zaken als Facebook nog nauwelijks bekend," zegt Chadha. "Nu zie je mensen aan het ontbijt alleen nog bezig met tablets en computers. Veel gasten gebruiken onze hotels niet alleen om te overnachten, maar ook als uitvalsbasis om te werken."

Levie en Chadha sluiten niet uit dat er snel meer hotels aan de Amerikaanse westkust bijkomen. "We zitten op verschillende plekken in allerlei fases van ontwikkeling. Soms gaat de ene sneller, dan de andere. We hebben een lijst steden waar we willen zitten in Noord-Amerika, waaronder verwante steden als Vancouver, LA en San Francisco."

Ook in Azië wil CitizenM de koers in eigen hand houden, ondanks de samenwerking daar met hotelinvesteerder Shun Tak uit Hongkong. "We zijn nu aan de slag met hotels in Taipeh en Sjanghai," zegt Levie. Er zullen er meer volgen, maar alleen als we helemaal tevreden zijn."

Vastomlijnde plannen voor nieuwe hotels in Nederland zijn er niet. Voornemens wel. "We willen graag nog een vestiging in Amsterdam-Centrum, naast onze hotels in Zuid en op Schiphol. Het is wachten op de juiste mogelijkheid."