Nieuws Actueel

Citoheld Joey maakt alleen fout op Twitter

Merlijn Ensing 12 maart 2014

Joey Groffen heeft dit jaar alle tweehonderd opgaven van de Cito-toets foutloos gemaakt. Vier leerlingen maakten maar één fout. De gemiddelde score lag dit jaar op 535, dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Het brugklasadvies dat hiermee overeenkomt, is havo en gemengde/theoretische leerweg vmbo. Dat is het hoogste vmbo-niveau. Dat maakt Cito woensdag bekend.

Joey was zo blij met zijn topprestatie, dat hij een klein foutje maakte in de tweet waarin hij het nieuws verkondigde.

Net de Cito-uitslag gekregen, 0 Fout!!! En ook nog eens de enigste van Nederland! Ben zooo blij. Voel me ineens een stuk beter.

— Joey Groffen (@digiJoey) 11 maart 2014

Jongens net iets beter dan meisjesJongens hebben dit jaar weer net iets hoger gescoord dan meisjes, maar de verschillen zijn minder groot dan vorig jaar. Jongens scoorden dit jaar gemiddeld 535,1, meisjes 534,9. Meisjes scoorden beter op taal en jongens op rekenen-wiskunde en studievaardigheden.

Dit schooljaar deden zo'n 164.500 kinderen mee aan de Cito-toets, die meet wat een kind in 8 jaar basisonderwijs heeft geleerd. Ook geeft de toets inzicht in leertempo, concentratie, motivatie en doorzettingsvermogen.

Cito geeft geen informatie over hoe de toets op welke school gemaakt is. RTL Nieuws kwam daar vorig jaar wel mee, op basis van een verzoek krachtens de Wet openbaarheid van bestuur.