Nieuws Actueel

CityLab010: 3 miljoen voor Rotterdamse initiatieven

Marjolein Kooyman 24 december 2015

Broodnodig citylab010 rotterdam brood

De gemeente Rotterdam geeft dit jaar nog bijna 3 miljoen euro subsidie aan 46 plannen, meldt het AD. Ondermeer De Ballonbrug, Hockeyclub Delfshaven en een frisbeepark in het Zuiderpark krijgen geld van CityLab010, de opvolger van het omstreden Stadsinitiatief.

In totaal kreeg de gemeente dit jaar 90 subsidieaanvragen. Daarvan werden er 46 gehonoreerd. Zo krijgt bedenker Peter Welleman ruim 5000 euro om zijn ballonbrug tussen Heijplaat en Delfshaven verder uit te werken. Welleman en een groep vrienden onderzoekt of het haalbaar is om met zeppelins en gondels de Maas over te steken. "Het moet een toeristische attractie worden", zei hij eerder tegen deze krant. "Net zoiets als het reuzenrad London Eye."

HockeyclubOok geeft de gemeente geld aan hockeyclub Delfshaven. Nu spelen de leden in sportzalen, maar zij willen een eigen veld. Het plan BroodNodig, dat met oud brood gas opwekt en dat gebruikt om nieuw brood te bakken, krijgt eveneens een bijdrage. Evenals een frisbeeterrein in het Zuiderpark.

In tegenstelling tot het omstreden Stadsinitiatief, dat in 2014 de laatste editie beleefde, gaat het beschikbare bedrag van ruim 3 miljoen niet naar één initiatief, maar naar meer plannen. Daarnaast moeten de ingediende voorstellen passen binnen een bepaald domein. Zo zijn er vaste bedragen gereserveerd voor sport, veiligheid, onderwijs of duurzaamheid.

FeedbackKomend jaar wordt de eerste CityLab010 geëvalueerd. "Dan kan het bijvoorbeeld ook zijn dat we een bedrag reserveren dat vrij is en niet in een domein past", zegt programmamanager Paul Tissingh.

Vanaf mei dit jaar konden Rotterdammers plannen indienen. In totaal leverde dat dit jaar ruim 150 inzendingen op. Er werd niet altijd een subsidieaanvraag ingediend. "Sommige bedenkers delen hun plan op de site. Zij willen vooral feedback om zo hun plan aan te scherpen", zegt Tissingh.

KritiekOok komend jaar kunnen nieuwe subsidieaanvragen worden gedaan bij CityLab010. De gemeente heeft dan opnieuw 3,35 miljoen euro gereserveerd. Wat er met de 500.000 euro gaat gebeuren die dit jaar overblijft, is nog niet bekend.

Vanuit de politiek is er ook kritiek op initiatievensubsidie. "Wij zijn kritisch volger", zegt PvdA-fractievoorzitter Leo Bruijn. "We geven als gemeente nu geld uit, maar we moeten nog kijken wat ermee gebeurt."