Nieuws Actueel

Cloudwatervrees

Wat groot en complex is, wordt klein en inzichtelijk. Elke maand een thema in print en doorlezen online.

Anton Damen | Foto's: Frank Jansen 21 november 2015

Cloudwatervreesmkbcloud1065

Eerst maar eens een paar deuren intrappen. Heb je de afgelopen jaren weleens een mailtje verstuurd, een foto op Facebook geknald, een document van Dropbox getrokken of een Spotify-playlist afgespeeld? Dan werk je al in de cloud. Driemaal raden wat de standaardlocatie is als je in het kakelverse Windows 10 een Excelbestand savet. Precies! Het mag dan OneDrive heten, maar vergis je niet - het is gewoon een cloud.

In de cloud parkeer je data op een andere harde schijf dan die van jezelf. Stel je een gigantische virtuele harddisk voor die als parkeerplek dient voor een immense hoeveelheid foto's, bestanden, documenten en andere bits and bytes. Als opslagruimte en back-up is de cloud dus al aardig ingeburgerd.

RekenkrachtDe cloud is meer dan alleen een veredeld archief. Hij vormt een prima plek om software te laten draaien. Programma's hoeven niet langer lokaal te zijn geïnstalleerd, maar kunnen vanaf een externe server in een compleet ander deel van de wereld worden gestart. Dit artikel komt van a tot z uit de cloud. Op de laptop waarop het is getikt, staat geen Word meer, want je kunt prima online tekstverwerken. Mocht de onlineversie van Word niet je voorkeur hebben, dan kun je op Google Drive ook een heel eind weg tikken, zonder dat jouw eigen harddisk er ook maar een omwenteling voor hoeft te maken. Sterker nog, de laptop waarop dit artikel is getikt, is helemaal geen laptop - het is een Chromebook. Al zou je er een softwareprogramma op willen installeren, het kán niet.

Een Chromebook is een cloudmachine pur sang: een internetbrowser met een scherm en een toetsenbord. Het apparaat kent maar twee primaire behoeften: stroom en een internetverbinding. De voordelen van zo'n tot op het bot uitgeklede cloudlaptop? Waar de traditionele variant met het verstrijken der jaren steeds trager wordt doordat de harde schijf dichtslibt met digitale zooi, blijft de reactiesnelheid van een Chromebook onverminderd hoog. De hardware is ook stukken goedkoper, want de machine zelf hoeft geen enorme prestatie te leveren; alle rekenkracht komt van de externe server.

Naar de FilistijnenEen ander voordeel van het ontbreken van een harde schijf: wat er niet is, kan ook niet kapotgaan. Dat moet goed klinken in de oren van al die pechvogels van wie de harde schijf ooit crashte en die daarmee de complete administratie of familiekiekjes en homevideo's naar de digitale Filistijnen zagen gaan. Of je Chromebook nu een fatale valpartij maakt of door een dief wordt buitgemaakt: de 'inhoud' blijft veilig in de cloud, alleen te benaderen door in te loggen via je Gmail; Google houdt het natuurlijk wel graag in de eigen familie.

Een laatste strategisch voordeel van een Chromebook - en daarmee kenmerkend voor de hele cloud - is dat je nauwelijks meer tijd en energie kwijt bent met computerbeheer. Dat scheelt een hoop gedoe en beheerskosten. Geen wonder dat Chromebooks met open armen worden ontvangen in het onderwijs, waar ICT allesbehalve corebusiness is.

Virtueel oerwoudVooral voor het bedrijfsleven lijkt er veel winst te behalen met een migratie naar de cloud. Volgens de MKB Cloud Barometer van KPN en Exact realiseerden bedrijven die cloudoplossingen inzetten wereldwijd 20 procent meer.