Nieuws Actueel

Co-ouderschap, hoe regel je dat financieel?

Van onze redactie 18 april 2015

Image 4310612

Steeds meer gescheiden ouders kiezen voor co-ouderschap, in 2013 zo'n 27%. Co-ouderschap houdt in dat de kinderen afwisselend bij papa en mama wonen. Het grote voordeel is dat ze niet hoeven te kiezen tussen hun ouders.

Geen thuis "Maar co-ouderschap is niet voor ieder kind weggelegd. Sommige kinderen hebben het gevoel dat ze tussen 2 werelden leven en geen thuis hebben", waarschuwt Diana de Bont van de Scheidingsmakelaar.

Afspraken Kies je voor co-ouderschap, dan is het belangrijk goede afspraken te maken. Ook over de financiën. "Co-ouders verwachten vooraf vaak dat ze de financiën volledig gescheiden kunnen houden omdat ze allebei ongeveer evenveel voor het kind zorgen. Maar zo werkt in het praktijk vaak niet", vertelt De Bont.

Zo is het logisch sommige kosten te delen, zoals abonnementen, verzekeringen of schoolkosten. "Maar ook bijvoorbeeld de kapper. Je wilt niet tegen je kinderen zeggen: vraag maar aan papa of je je haar mag laten knippen, want mama heeft geen geld meer", stelt de scheidingsadviseur.

Kinderrekening De Bont adviseert cliënten vaak een speciale kinderrekening te openen. Daar stort je allebei maandelijks een bedrag op en uit die pot kunnen bepaalde zaken worden bekostigd. Eventueel spreek je ook een budget af als een van beiden een dure smaak heeft.

"Voorwaarde voor zo'n kinderrekening is wel dat je elkaar vertrouwt. Als een van beiden ineens stopt met betalen, zal de ander naar de rechter moeten om daar iets aan te doen", waarschuwt De Bont.

Dat is een groot verschil met de situatie als je ex stopt met het betalen van alimentatie. Dan kun je terecht bij Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.

3 manieren Volgens het Nibud zijn er 3 manieren waarop co-ouders de gezamenlijke kosten voor de kinderen kunnen verdelen. Ten eerste: naar draagkracht. Wellicht het eerlijkst, maar dat betekent wel dat bij iedere verandering van inkomsten beide partijen opnieuw om tafel moeten. Daarom kan er ook worden gekozen de kosten gewoon door midden te delen of om te rekenen naar het aantal dagen dat het kind in elk van de huishoudens verblijft. Maar dat is wel in het nadeel van de ouder die het minst verdient.

Meestal wordt van co-ouderschap gesproken als de zorg voor de kinderen ongeveer fifty-fifty is verdeeld. Fiscaal gezien ben je co-ouder als de kinderen minimaal 3 dagen per week bij jou wonen. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting, een tegemoetkoming voor ouders met een lager inkomen en met kinderen tot 12 jaar.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je kind meer dan 6 maanden bij jou zijn ingeschreven. Is je kind bij je ex ingeschreven, dan moet hij minimaal 3 dagen per week bij jou wonen. Co-ouders kunnen de kinderbijslag bovendien in tweeën laten splitsen. En beide co-ouders kunnen hun kind(eren) meetellen voor de huurtoeslag.

Een kind staat voor de fiscus altijd wel op 1 huishouden ingeschreven. Met het oog op de inkomensafhankelijke belastingtoeslagen en -kortingen is het slim de kinderen in te schrijven op het adres van de ouder met het minste inkomen. Denk aan het kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Scheidingsadviseur Diana de Bont: "Eventueel kun je die bedragen dan weer doorstorten naar de kinderrekening en daar bijvoorbeeld ook de kinderopvang van betalen."