Nieuws Actueel

COA en gemeente bijna eens over voorwaarden opvang

Van onze redactie 13 november 2015

Image 5435812

Gorinchem vangt als een van de eerste gemeenten in Zuid-Holland asielzoekers voor langere tijd op: 6 tot 24 maanden. Ook de gemeente Binnenmaas gaat dit doen door het voormalige asielzoekerscentrum in 's-Gravendeel voor 375 vluchtelingen te heropenen.

In Gorinchem krijgen de asielzoekers onderdak in het belastingkantoor aan de Vroedschapstraat. ,,Omdat hier sprake is van een unieke situatie hebben we als gemeente extra eisen die niet in de standaard bestuursovereenkomst staan,'' zegt gemeentewoordvoerder Manon Ensink. ,,Dat vereist het nodige overleg. We hopen er volgende week uit te zijn.''

Wethouder Eva Dansen praatte eerder deze week de gemeenteraad bij. Ze verwacht de eerst vluchtelingen rond de jaarwisseling. Maar daarvoor zijn volgens haar eerst duidelijke afspraken met het COA nodig, onder meer over de sociale veiligheid. De eisen zijn gebaseerd op de zorgen van omwonenden, waarmee de wethouder inmiddels in gesprek is. ,,De Gildenwijk is opgesplitst in vijf bewonersgroepen. Met elk heb ik al gepraat,'' liet Dansen de raad weten. Het wijkgebouw van corporatie Poort6 wordt het centrale inlooppunt voor bewoners met vragen.

Intussen wordt achter de schermen door de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid gewerkt aan extra geld voor de gemeenten. Tot nu toe zijn gemeenten in de regio er circa 1,1 miljoen euro aan kwijt, terwijl het COA daarvan ruim 4 ton betaalt. Directeur Carlo Post van de Veiligheidsregio: ,,Er komt zeker extra geld, maar we weten nog niet in welke omvang. Daarover vinden nu gesprekken plaats tussen het ministerie en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.'' Binnen 2 weken moet er duidelijkheid zijn.