Nieuws Actueel

Coalitie om de tafel over belastingherziening

Van onze redactie 1 april 2015

Image 4836249

Minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën kwamen even voor 15.00 uur aan in de Kamer voor overleg met de financieel specialisten van de VVD, Mark Harbers en Helma Neppérus, en die van de PvdA, Henk Nijboer en Ed Groot.

Wiebes heeft de afgelopen tijd alle fracties in de Kamer gevraagd wat hun wensen en ideeën zijn voor een grote herziening van het belastingstelsel. De resultaten daarvan bespreken hij en Dijsselbloem nu met de regeringspartijen. De verwachting is dat de gesprekken in coalitieverband twee weken kunnen duren. Daarna wordt de oppositie uitgenodigd mee te onderhandelen.

Grote herziening Het kabinet maakte vorig jaar bij Prinsjesdag bekend te gaan werken aan een grote belastingherziening. De laatste dateert al weer van 2001 en groot onderhoud is nodig. Voor Wiebes is een vereenvoudiging van het stelsel belangrijk. Er staat nu volgens hem veel rommel op zolder die moet worden opgeruimd. Hij doelt daarmee op het totaal van toeslagen en aftrekposten dat de uitvoerbaarheid van het stelsel onder grote druk zet.

Een ander cruciaal uitgangspunt voor het kabinet is lagere lasten op arbeid. De belastinghervorming moet op termijn leiden tot 100.000 extra banen. In totaal wil het kabinet de lasten met 15 miljard euro verlagen. Voor 10 miljard moet dat gebeuren door lastenverschuivingen. Voor de veranderingen zijn 3 tot 5 miljard euro nodig als 'smeermiddel'.