Nieuws Actueel

Coca-Cola gaat fris maken in Gazastrook

Bram de Vrind 23 december 2014

Coca-Cola gaat uitbreiden in - of all places - de Gazastrook. De Amerikaanse frisdrankfabrikant gaat voor 20 miljoen dollar een fabriek neerzetten in het gebied waar afgelopen zomer nog een grootschalige oorlog woedde tussen de Palestijnen en Israël, meldt het FD op gezag van Israëlische media en Reuters.

De afgelopen dagen zijn met toestemming van het Israëlische leger bouwmaterialen voor de fabriek in vrachtwagens vervoerd naar het stukje land dat ligt ingeklemd tussen Israël, Egypte en de Middellandse Zee. Al het bouwmateriaal wordt vanuit Israël de Gazastrook binnengevoerd.

BanenDe fabriek levert volgens ramingen op termijn tweehonderd directe en meer dan duizend indirecte banen op, melden betrokkenen.

Foto: Gaza-stad

ScepterDe Gazastrook is één van de armste gebieden in de regio, met een zeer hoge werkloosheid. Het gebied met ruim 1,8 miljoen inwoners staat officieel onder controle van de Palestijnse Autoriteit, maar feitelijk zwaait Hamas er de scepter. Sinds 2007 onderwerpt Israël de Gazastrook aan een blokkade. De fabriek in de Gazastrook moet najaar 2015 worden opgestart.

VredeDe Palestijnse zakenman Zahi Khouri die de fabriek gaat leiden, spreekt in de Jerusalem Post van meer dan een commercieel project. "Zakendoen kan een bijdrage leveren tot echte vrede, door banen te creëren en het leven van particuliere ondernemingen gemakkelijker te maken. De enige vijand van extremisme is goede banen."