Nieuws Actueel

Coffeeshop krijgt keurmerk

Maaike Walravens | Foto: Robert van den Berge 26 november 2015

Coffeshopkrijgtkeurmerk1065

De coffeeshop in Etten-Leur heeft een keurmerk. Daarmee wil de eigenaar laten zien dat het geen louche zaak is.

Pontificaal hangt het vignet op het raam van coffeeshop Noorderlight X: ‘Dit bedrijf werkt met vakbekwaam personeel’ staat er op te lezen.

"Dat is altijd al wel zo geweest", benadrukt eigenaar Rachid, die niet met zijn achternaam in de krant wil. "Maar met zo’n keurmerk laat je zien dat je een professioneel bedrijf bent. Net zoals een reisbureau een keurmerk heeft. Het geeft een gevoel van betrouwbaarheid."

Het personeel van de coffeeshop uit Etten-Leur volgde een cursus bij de Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten uit Breda. Die stichting werd in 2014 opgericht met als doel de coffeeshopbranche te professionaliseren. Dat doet de stichting door cursussen te geven over de omgang met agressie, over gezondheidszorg, verslaving, voorlichting en politiek. Inmiddels zijn zo’n honderd medewerkers in opleiding geweest en prijkt het vignet bij zes coffeeshops in Nederland op de gevel, waaronder een in Breda en nu dus ook die in Etten-Leur.

Medewerker Ad Jacobs was een van de cursisten. Vooral de training ‘omgaan met agressie’ maakte veel indruk op hem. Een acteur speelt bij die training een vervelende klant die het geduld van de coffeeshopmedewerker behoorlijk op de proef stelt: "Normaal gesproken zou ik een agressieve klant zo de zaak uitgooien", zegt Jacobs. "Tijdens de cursus leerden we rustig te blijven en juist naar de persoon te luisteren."

Ook verkoopethiek kwam tijdens de cursus aan bod. Jacobs wijst naar het krijtbordje op de bar waarop verschillende soorten wiet staan. "We leerden uitleg geven over het product. Wanneer hier nu iemand komt die ik niet eerder heb gezien, vraag ik of hij een beginner is en adviseer ik een lichtere wiet."

Goed gastheerschap, daar draait het om. "De buitenwereld heeft nog steeds een bepaald beeld van coffeeshops", zegt Dimitri Breeuwer van de Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten. "Met dit keurmerk willen we laten zien dat het nette bedrijven zijn."

Het keurmerk wil overigens niks zeggen over de kwaliteit van het product, want de toevoer van wiet en hasj is nog altijd illegaal in Nederland. Breeuwer: "Het is bij de wet verboden het spul te testen en daardoor is het ook heel moeilijk om voorlichting te geven." Maar volgens Breeuwer is de kans groot dat daar verandering in komt: "Softdrugs worden niet meer afgeschaft in Nederland."

Het vignet dient daarom ook als een handreiking naar de overheid. "Die moet de coffeeshops gaan zien als bondgenoot, niet als een vijand, aldus Breeuwer.