Nieuws Actueel

Coffeeshop-ondernemer vangt bot

Rik Nizet 23 april 2014

De gemeente Amsterdam hoeft de verkoop van softdrugs op de Wallen niet te gedogen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door coffeeshophouders.

De ondernemers zijn de dupe van het zogeheten project 1012, waarmee de gemeente in de rosse buurt (postcode 1012) de criminaliteit terug wil dringen en de Wallen wil opknappen. Amsterdam gedoogt daarom niet langer de verkoop van softdrugs in 18 straten, waaronder de Lange Niezel, Warmoesstraat, Oudebrugsteeg en Nieuwebrugsteeg.

VerbouwingEen aantal van de coffeeshops in die straten is inmiddels gesloten of verbouwd tot een andere horecagelegenheid. De ondernemers meenden dat de straatgerichte aanpak van de gemeente onrechtmatig is, maar de rechtbank gaf ze daarin geen gelijk.

Openbare ordeDe rechtbank oordeelt dat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam "de vrijheid heeft het beleid te voeren dat hij wenselijk acht ter bescherming van de openbare orde''. De rechter vindt niet dat er algemene beginselen van behoorlijk bestuur zijn geschonden. De rechter is het met de gemeente eens dat coffeeshops niet zelden afzetkanalen vormen voor de georganiseerde criminaliteit in softdrugs.

Financiële compensatieDe ondernemers hebben volgens de rechtbank geen recht op financiële compensatie. "Coffeeshophouders hebben als normaal bedrijfsrisico te aanvaarden dat aan het gedogen van de verkoop van softdrugs een einde kan komen'', schrijft de rechtbank in de uitspraak.