Nieuws Actueel

College voert 24 uur per dag betaald parkeren in in Almelo

Van onze redactie 5 oktober 2015

Parkeerautomaat Lars Smook

De soap rond het parkeren in Almelo blijft maar voortduren. Het college van B en W stelt nu voor om een deel van de maatregelen die in 2013 genomen zijn weer ongedaan te maken. De blauwe zones die twee jaar geleden zijn aangelegd verdwijnen allemaal weer, er wordt opnieuw betaald parkeren ingevoerd.

Bezuinigingen Het is een van de maatregelen die nodig zijn om 1,2 miljoen euro te bezuinigen op parkeren in Almelo. Die bezuiniging is opgenomen in de begroting voor 2016. Het college kondigde al eerder aan dit bedrag te willen bezuinigen en de raad ging er mee akkoord. Er was alleen nog geen concrete invulling aan gegeven.

Blauwe zonesEn die is er nu dus wel. Naast het weer schrappen van de blauwe zones wil het college 24 uur per dag, zeven dagen in de week laten betalen voor parkeren, met uitzondering van twaalf koopzondagen. Deze maatregel moet de stad jaarlijks 300.000 euro extra inkomsten opleveren.

KritiekHet meest opvallend aan dit besluit is dat dit twee jaar geleden ook al is voorgesteld. Een stroom aan kritiek vanuit de binnenstadsondernemers, horeca en politiek maakte dat het college uiteindelijk afzag van dit besluit.

Ook tegen de invoering van de blauwe zone was heel veel weerstand, vooral van bewoners in de binnenstad die parkeeroverlast voor hun deur vreesden. Ondanks de vele protesten besloot het college dit naast zich neer te letten en toch overal de blauwe klinkers in de straten te leggen. En nu worden die er dus weer uitgehaald als het aan burgemeester en wethouders ligt.

Niet gelukkigVerantwoordelijk wethouder Irene ten Seldam is ook niet gelukkig met de maatregelen. "Maar ik heb de opdracht van de raad om 1,2 miljoen euro te bezuinigen en dat voer ik uit", zegt ze. "De impact is groot en als het anders had gekund had ik het gedaan, maar ik denk dat er een evenwichtig pakket maatregelen ligt." De gemeente wil ook zes ton bezuinigen op Stadstoezicht.

Foto: Lars Smook