Nieuws Actueel

Commotie om nep-vip's in helikopter boven Amersfoort

Van onze redactie 20 mei 2015

Image 4936842

Met veel kabaal vloog een grijze legerhelikopter van het type Eurocopter Cougar en code S-454 iets voor één uur over de binnenstad van Amersfoort. De gevechtshelikopter landde op de middenstip van de voetbalvereniging KVVA in de wijk Soesterkwartier.

Omwonenden snelden naar de vereniging, waar mannen met kogelvrije vesten en oortjes de toeschouwers nauw in de gaten hielden. Tussen de twee dugouts op het veld stonden de onbekende passagiers, 'VIP's van de Verenigde Naties', een man en een vrouw, te wachten tot zij naar de helikopter werden begeleid door de militairen in het vliegtuig. Binnen vijf minuten zaten ze in het voertuig, de helikopter steeg op en verdween uit zicht. Het liet de toeschouwers met de vraag achter: wie zijn ze? Ooggetuige Floris Mulder: ,,Ik hoorde van mijn buurman, die in de sponsorcommissie van KVVA zit, dat het om VIP's van de Verenigde Naties gaat. Ze hadden in het Mercure hotel om de hoek geslapen en zijn hier opgepikt. De vrouw was donker en de man oogde Spaans." Een woordvoerder van de luchtmacht laat weten dat het om personenvervoer gaat, maar dat zij de naam en toedracht van vlucht niet mag vertellen.

De operatie houdt volgens ondernemer van lunchcafé Corazon in Amersfoort, Dirk-Jan Stip, verband met het telefoontje dat hij vorige week van de Koninklijke Marechaussee ontving. ,,Ze zeiden dat een VIP met beveiliging bij ons wilde eten. Twee dagen later hebben ze mijn zaak van boven tot onder bekeken, zelfs het magazijn en de nooduitgangen, en er een plattegrond van gemaakt. Twee tafeltjes voor de beveiligers, een voor de VIP. Ik moest verplicht aanwezig zijn en mijn personeel mocht niet twitteren of facebooken." Rond elf uur stapte de VIP's met de beveiligers binnen. Stip vond het maar een raar verhaal. ,,Ik stapte op iemand af en zei: is dit echt of is dit een oefening? Na lang gedraai kwam het eruit: het was een oefening. De VIP's waren acteurs en de beveiligers dachten dat ze echt waren. Ik was mega boos. Ik ga mijn zaak niet lenen voor zo'n oefening waar ik niks van af weet! Ik zei: eruit! Dus ik heb de Koninklijke Marechaussee en de nep VIP's mijn zaak uit gezet." Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee bevestigt dat het om een oefening met acteurs ging.