Nieuws Actueel

Computers kerncentrales gehackt

Rik Nizet 22 december 2014

Bij de onderneming KHNP die de 23 kerncentrales in Zuid-Korea aanstuurt, zijn computers gehackt. Volgens het bedrijf hebben de hackers geen cruciale gegevens buitgemaakt en is er geen gevaar voor de werking van de kerncentrales.

De vrees voor de veiligheid van de centrales in Zuid-Korea is toegenomen na de hack bij het filmbedrijf Sony Pictures. Volgens de Amerikaanse federale recherche FBI zat Noord-Korea daarachter. Sony produceerde de film The Interview, over twee Amerikaanse journalisten die van de inlichtingendienst CIA opdracht krijgen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un tijdens een interview te vermoorden.

OnderzoekDe regering in Seoul onderzoekt het lek en heeft nog geen mogelijke schuldige aangewezen. In 2013 beschuldigde Zuid-Korea het regime in Noord-Korea van een reeks cyberaanvallen op banken en omroepen. Een medewerker van KHNP zei dat het hack het werk lijkt te zijn van "elementen die sociale onrust willen veroorzaken''. Ook hij noemde geen namen.

Zuid-Korea is officieel nog altijd in oorlog met het noordelijke buurland. Noord- en Zuid-Korea sloten in 1953 wel een bestand dat een einde maakte aan de Koreaanse Oorlog, maar zij zijn nooit een vredesverdrag overeengekomen.