Nieuws Actueel

Concordia brengt aan de Langestraat alle creativiteit onder één dak

Van onze redactie 24 juni 2015

Concordia Charelvan Tendeloo

Tassen van geborduurde lappen, sieraden uit de 3D-printer, kussens met Afrikaanse printen, knopen van plastic doppen. Jasmijn Miltenburg struint Enschede, Twente en de rest van Nederland af op zoek naar een leuke collectie kunstnijverheid - net even anders dan anders - die zij kan verkopen in de cadeauwinkel van Concordia. De winkel zat altijd een beetje verstopt achter een muur van de balie van Concordia aan de Langestraat, waar ook de kunstuitleen is. Nu de verbouwing achter de rug is, loopt het winkelend publiek veel makkelijker binnen, heeft zij al gemerkt.

Maar er gebeurt meer in het pand in de binnenstad. Nu expositieruimte 21Rozendaal gesloten is, heeft Concordia de exposities naar de binnenstad gehaald. Het nieuwe monumentale trappenhuis voert niet alleen naar de verdieping, waar ook kunst is te bekijken, het is multifunctioneel en fungeert tegelijk als tribune voor een voorstelling. Een ontwerp van ‘huisarchitect’ Daan Bakker van DaF-architecten uit Rotterdam.

Pop-up horecaWillem Jaap Zwart, directeur van Concordia, heeft in de eerste week dat Concordia nieuwe stijl is geopend al gemerkt: „Hier lopen mensen makkelijker binnen dan vroeger.” Maar er komt meer. Zwart is in gesprek met de Enschedese horeca en het ROC om in het pand een pop-up horecaruimte te beginnen. „Iedere zes maanden een ander pop-up café.”

Soms zijn dat studenten van het ROC die iets ontwikkelen op het gebied van horeca dat ze nu nog alleen twee dagen in hun eigen kantine kunnen laten zien. „Hier kunnen ze veel langer draaien en ervaring opdoen.” Maar ook de gevestigde horeca kan een concept zes maanden lang aan het publiek presenteren. „We willen niet concurreren met wat er al is in de binnenstad, we willen een broedplaats zijn van nieuwe initiatieven.”

Foto: Concordia is vernieuwd. Rechts de kunstuitleen. (Charel van Tendeloo)