Nieuws Actueel

Conflict tussen gemeente Hengelo en Van Wijnen Groep over Hart van Zuid

Van onze redactie 10 april 2015

Hijsch marieke bakker

Het college heeft de gemeenteraad schriftelijk op de hoogte gesteld van de bekoelde relatie. Er is inmiddels een extern procesbegeleider ingeschakeld die moet kijken naar het ‘herijken’ van de samenwerking. Als de meningsverschillen niet worden opgelost, dreigt er vertraging te ontstaan in de verdere ontwikkeling van Hart van Zuid.

AfkoopsomDe samenwerking loopt via het projectbureau Hart van Zuid, waarin de twee partners elk voor de helft deelnemen. Er is nog gekeken of de partners ieder voor eigen rekening en risico deelgebieden kunnen ontwikkelen, maar dat wil Van Wijnen niet. Het bouwbedrijf wil er ook niet uitstappen vanwege de hoge afkoopsom ‘die zij niet wil en kan betalen’, zo blijkt uit de brief aan de gemeenteraad.

MiljoenentekortEen groot probleem is een tekort van 9 miljoen euro op de grondexploitatie van het Lansinkveld, de strook langs de Industriestraat bij het ROC van Twente, met onder meer het Hijschcomplex. Tot nog toe is het niet gelukt om daar bouwplannen van de grond te krijgen, het terrein is in gebruik als parkeerplaats voor het roc.

ExploitatietekortDe gemeente wil echter niet dat een sluitende grondexploitatie ten koste gaat van de kwaliteit. De gemeente en Van Wijnen delen dat exploitatietekort samen. De gemeente heeft daar een voorziening voor getroffen.

PlankostenHet tweede probleem is een door Van Wijnen gevraagde bijdrage voor de gemaakte plankosten. Het college is niet van plan daaraan tegemoet te komen. Bron: „Wij vinden dat daar geen enkele aanleiding toe is. En daar zijn ze boos over.” Het gaat ‘om enkele miljoenen’ zegt hij. De basis, vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst voor Hart van Zuid, is altijd een fiftyfifty-verdeling geweest. „ Daar houden we Van Wijnen aan”, aldus Bron.

Reactie van Jan Nieuwenhuizen van Van Wijnen: „Het is een beetje zoeken hoe we verder kunnen.”

Van Wijnen GroepVan Wijnen Groep is één van de grotere bouw- en projectontwikkelingsondernemingen van Nederland. Nieuwbouw, verbouw en onderhoud/beheer zijn de kernactiviteiten. Van Wijnen heeft 5 regionale ondernemingen en 24 vestigingen verspreid over het hele land, onder andere in Hengelo. Het bedrijf heeft circa 1400 medewerkers. Het hoofdkantoor zit in Baarn.

Foto: Het Hijsch gebouw (Marieke Bakker)