Nieuws Actueel

Conflict tussen Polman en Heracles Almelo over naamgeving stadion escaleert

Van onze redactie 7 september 2015

Heracles Stadion Lars Smook

De projectontwikkelaar uit Boekelo verbond in 1999 zijn naam aan het toen nieuwe stadion van Heracles. Dat contract werd in 2004, volgens Polman op verzoek van Heracles, opengebroken en met vijftien jaar verlengd.GesprekkenMaar Heracles wil al een tijd van Polman af, omdat de club veel meer geld kan krijgen voor de naam van het onlangs ingrijpend verbouwde en uitgebreide stadon. Gesprekken daarover met Polman leverden echter niets op.ListPolman beschuldigt de club er nu van een list te hebben bedacht om hem ‘weg te jagen’ uit Almelo. Want Heracles-bestuurslid Wim Samsen, voormalig eigenaar van matrassenfabriek Eastborn in Vroomshoop, werd in juli plotseling huurbaas van Polman. Hij kocht het onroerend goed van Polman Hardhout aan de Twekkeler Es in Enschede voor 1,4 miljoen euro.

ABN AmroHet kantoor van Polman en enkele hallen waren sinds het faillissement van Polman Hardhout in oktober 2013 eigendom van de ABN Amro. Wim Samsen is met Wiggers Mastercars, de garage in exclusieve auto's waarin hij een belang heeft, in één van de voormalige Polman-panden gevestigd.Samsen nam het perceel met verschillende hallen en kantoor over, waarna Polman de huur aan Samsen moest voldoen.Hans KazanEen bestuurslid van Heracles als huurbaas... dat trekt Polman niet. Samsen bood de kleurrijke vastgoedondernemer een deal aan als Polman zich inschikkelijk zou opstellen wat betreft de naamgeving van het vernieuwde stadion in Almelo. „Een poging tot chantage”, zegt Polman. „Heracles-voorzitter Jan Smit is net Hans Kazan, hij rommelt wat in zijn hoge hoed en stuurt steeds weer anderen op me af."

ZakelijkWim Samsen is zich van geen kwaad bewust: „Polman zei eerst dat we er wel uit zouden komen, maar daar kwam hij later op terug. Ik heb dat complex echt niet gekocht om Polman onder druk te kunnen zetten. Het was een puur zakelijke afweging. De huur was voor ons gewoon te hoog. De keuze was: kopen of verhuizen.”Van de gevelPolman stelt dat het tot februari 2019 lopende contract voor de naamgeving van het stadion eenzijdig door Heracles is opgeschort. „Ze hebben gewoon mijn naam van de gevel geschroefd. Zonder enig overleg. Hoe langer de naam niet op het stadion komt, hoe langer de overeenkomst na 2019 doorloopt. En hoe hoger de schade.” TribuneHeracles heeft Polman aangeboden een tribune naar hem te vernoemen. „Dan halen ze de naam van Steve Mokone eraf zeker? En schroeven ze die van mij er weer op”, schatert hij, verwijzend naar de onlangs in opspraak geraakte oud-sterspeler Mokone, die zijn dochter zou hebben misbruikt. „Schei toch uit… Ik ben Mokone niet. Ik ben een nette man, die gewoon wil dat gemaakte afspraken worden nagekomen.”HuurWim Samsen haalt er zijn schouders over op. „Het gesprek dat ik met Polman heb gehad verliep in goede harmonie. Ik heb hem een aanbod gedaan, niet meer en niet minder. Hij is er uiteindelijk niet op ingegaan en heeft de huur opgezegd. Nu zet ik het complex, met uitzondering van mijn eigen pand en het pand van verfhandel Sikkens, te koop. Zo simpel is het.”

Foto: Lars Smook