Nieuws Actueel

Consument geeft minder uit

Lotte Grimberg 20 juni 2014

Nederlandse consumenten hebben in april 0,1 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. Net als in de eerste 3 maanden van het jaar werd vooral minder gas verstookt, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Daarmee werkt de zachte winter opnieuw door in de consumptiecijfers.

Auto'sDe uitgaven aan voedings- en genotmiddelen stegen met 3,2 procent, vergeleken met april 2013. Ook aan duurzame goederen, zoals kleding en auto's, werd 3,8 procent meer uitgegeven. De bestedingen aan diensten lagen 0,9 procent hoger. Daarentegen gaven consumenten aan overige goederen, waaronder gas, 11,4 procent minder uit dan een jaar eerder.

ConsumentenvertrouwenSinds april is de stemming onder consumenten verbeterd, blijkt uit onderzoek van het statistiekbureau. De vertrouwensindicator van het CBS komt deze maand uit op min 2, drie punten hoger dan in april en op hetzelfde niveau als in mei. Het percentage pessimisten is daarmee nog altijd iets groter dan het percentage optimisten. Het consumentenvertrouwen is sinds de zomer van vorig jaar vrijwel onafgebroken toegenomen en ligt nu op hetzelfde niveau als eind 2007.

KoopbereidheidHet merendeel van de Nederlanders heeft inmiddels weer vertrouwen in de economie. Maar de koopbereidheid onder consumenten is nog altijd laag, aldus het CBS. Veel mensen blijven negatief over de eigen financiële situatie en stellen grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, liefst nog even uit.

Eerder deze week werd bekend dat de werkloosheid in mei voor het eerst dit jaar iets is afgenomen. Maar met 8,6 procent van de beroepsbevolking (673.000 personen) ligt het aantal werklozen nog altijd op een hoog niveau.