Nieuws Actueel

Consument heeft sleutel in handen

Bram de Vrind 19 december 2014

Het herstel van de Nederlandse economie is volgend jaar vooral afhankelijk van de binnenlandse vraag en in mindere mate van de export. Dat stelt het Economisch Bureau van ING vrijdag in een rapport over de Nederlandse economie in 2015.

Volgens de bank verbetert de afzetverwachting en zullen bedrijven weer wat vaker durven investeren. Ook zullen consumenten meer uitgeven en trekt de woningbouw wat aan. ING denkt met name dat notarissen, de flexbranche en de automobielsector het goed zullen doen. Wel zal de groei gepaard gaan met de nodige pieken en dalen.

In totaal verwacht de bank een groei van 1,4 procent volgend jaar. Die prognose ligt in lijn met de recente voorspelling van het Centraal Planbureau, dat een groei van 1,5 procent voorziet.

"Het verwachte herstel is traag en de kans op scherpe en onverwachte bewegingen in de markt is groot", benadrukte de bank. Volgens ING zullen overheidsmaatregelen zorgen voor groeivertraging, vooral door bezuinigingen in de zorgsector. "Effecten van eerdere maatregelen worden voelbaar", zo oordeelde ING. "Hierdoor moeten lokale overheden flink snijden in hun uitgaven."

De positievere stemming onder consumenten wordt volgens ING versterkt door een daling van de werkloosheid. De angst voor baanverlies neemt af terwijl het besteedbaar inkomen groeit. Volgens ING zal de omzet van de detailhandel met 1,3 procent toenemen. Die toename wordt volgens de bank breed gedragen.