Nieuws Actueel

Consumentenclubs eisen verkoopstop foute VW's

Van onze redactie 2 oktober 2015

Image 5298323

Ook eisen de consumentenclubs dat het Duitse autoconcern volledig openheid van zaken geeft met betrekking tot de merken en types waarover het gaat. Volkswagen heeft aangekondigd dat wegens het dieselschandaal 11 miljoen auto's terug moeten naar de garage voor nieuwe software.Die actie moet volledig voor rekening moet komen van Volkswagen, zeggen de consumentenclubs. Bovendien moeten de auto-eigenaren goed worden geïnformeerd. Als blijkt dat de voertuigen na de terughaalactie meer brandstof verbruiken of minder waard zijn geworden, dan willen de consumentenorganisaties dat Volkswagen de eigenaren compenseert. Eventuele rechtszaken zou Volkswagen ,,constructief'' tegemoet moeten treden.

BroncodeOok vanuit politieke hoek worden eisen gesteld. De Europese fractie van de PvdA eist dat de Europese Commissie autofabrikanten dwingt om de broncode van motormanagementsoftware openbaar te maken.,,We weten nu dat dit soort sjoemelchips bestaan, maar nog niet hoe ze werken", licht Europarlementariër Paul Tang toe. Hij denkt dat als autofabrikanten worden gedwongen hun informatie over software te delen ook sjoemelgevallen van andere fabrikanten bloot komen te liggen. ,,Dan laat Brussel meteen zien dat het op de hand van de consument en het milieu is, en niet op die van autofabrikanten'', zegt Tang.

Illegale verkoopItalië, goed voor ruim 650.000 'verdachte' voertuigen, kijkt of Volkswagen zich schuldig heeft gemaakt aan illegale verkooppraktijken. Mogelijk hebben kopers zich laten verleiden tot de aankoop van auto's op grond van valse informatie over de milieuvriendelijkheid. Consumentenorganisaties hebben daarover geklaagd. In Nederland bereiden juristen al een collectieve rechtszaak tegen Volkswagen voor. Ondertussen onderzoekt De Amerikaanse milieudienst EPA, die de zaak vorige maand aan het rollen bracht, of ook andere autobouwers geprobeerd hebben te sjoemelen bij emissietests. Volgens documenten die zakenkrant Financial Times heeft ingezien gaat het om in totaal 28 dieselmodellen van BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover en Mercedes-Benz. MiljardenboeteVolkswagen kan alleen al in de VS een boete van omgerekend zo'n 16 miljard euro krijgen. De mogelijke financiële gevolgen van strafrechtelijke procedures elders zijn nog onduidelijk. Daarnaast hangen het bedrijf in verschillende landen schadeclaims boven het hoofd, van automobilisten en beleggers die door de recente koersval op de beurs veel geld hebben verloren. Het bedrijf heeft tot dusver 6,5 miljard euro opzij gezet.