Nieuws Actueel

Consumentenvertrouwen daalt

Lotte Grimberg 18 september 2014

De stemming onder consumenten is in september een fractie verslechterd. Het consumentenvertrouwen daalde 1 punt en komt uit op -7, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De afgelopen 2 maanden kregen consumenten aanzienlijk minder vertrouwen in het algemene economische klimaat. Dit hangt mogelijk samen met de gespannen internationale situatie. De koopbereidheid veranderde in september nauwelijks.

Met -7 ligt het consumentenvertrouwen in september nog net boven het gemiddelde over de afgelopen 20 jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

PessimistenHet vertrouwen in de economische situatie nam in september verder af. Deze deelindicator verslechterde 5 punten en komt uit op -2. Daarmee zijn met betrekking tot het economisch klimaat de pessimisten weer in de meerderheid nadat de optimisten in de voorgaande zes maanden de overhand hadden.

KoopbaarheidDe indicator die de koopbereidheid aangeeft, verbeterde 1 punt en kwam uit op -11. Ook vinden ze de tijd voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, iets minder ongunstig dan een maand eerder.