Nieuws Actueel

Consumentenvertrouwen neemt af

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

De stemming onder consumenten is in augustus verslechterd, de eerste achteruitgang in meer dan een jaar tijd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

SituatieDe vertrouwensindicator van het CBS daalde met 4 punten en kwam uit op -6. Dat betekent dat er 6 procent meer pessimisten dan optimisten zijn. Consumenten zijn vooral veel minder positief over de toekomstige economische ontwikkelingen. Dit hangt volgens het statistiekbureau mogelijk samen met de gespannen internationale politieke situatie. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen daalde het consumentenvertrouwen voor het laatst in juli vorig jaar.

DieptepuntHet consumentenvertrouwen ligt met -6 nog wel boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumenten waren al 6 maanden op rij optimistisch over de economische situatie in het algemeen. Maar in augustus kreeg dit vertrouwen wel een knauw. De deelindicator 'economisch klimaat' verslechterde 8 punten en kwam uit op 3. "Dat komt vooral door de onzekerheid over de ontwikkelingen in Rusland, Oekraïne en het Midden-Oosten'', zegt Van Mulligen.

KoopbereidheidConsumenten maken zich vooral zorgen over de toekomstige economische ontwikkelingen en hun eigen financiële situatie. Daardoor is ook de koopbereidheid iets verslechterd. Deze deelindicator daalde 2 punten en kwam uit op -12. Consumenten vinden de tijd nog altijd ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies.

Ondanks de daling van het vertrouwen is de angst voor werkloosheid deze maand volgens het CBS wel afgenomen.