Nieuws Actueel

Consumentvertrouwen op niveau van 2011

Jeroen Jansen 18 april 2014

De stemming onder consumenten is deze maand opnieuw iets verbeterd. De vertrouwensindicator van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt in april uit op min 5, twee punten hoger dan in maart. Dat betekent dat er 5 procent meer pessimisten dan optimisten zijn. Dat meldde het statistiekbureau vrijdag.

Consumenten hebben een positiever beeld van de economie, maar hun koopbereidheid blijft onveranderd laag. Het consumentenvertrouwen is sinds de zomer van 2013 vrijwel onafgebroken toegenomen en ligt nu op hetzelfde niveau als begin 2011.

De deelindicator economisch klimaat is vergeleken met vorige maand 3 punten gestegen naar een score van 7. Het vertrouwen in de economie is al bijna zeven jaar niet zo groot geweest, aldus het CBS.

Maar voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, vindt de meerderheid van de Nederlanders de tijd momenteel net zo ongunstig als een maand geleden. Ook over hun eigen financiële situatie is men even negatief. De deelindicator koopbereidheid blijft daardoor onveranderd op -13. De koopbereidheid is nog steeds gering.