Nieuws Actueel

'Contract verzekeraars met 1 protonencentrum onwenselijk'

Van onze redactie 3 maart 2015

Image 4589422

In 2017 worden er 2 centra geopend in Nederland, in Groningen en Delft. De zorgverzekeraars hadden bij de ACM geïnformeerd of het was toegestaan om met een daarvan een contract af te sluiten. De mededingingsautoriteit noemt dat in een dinsdag gepubliceerd advies ,,onwenselijk’’.

Forse rekening ,,Als er slechts met één een contract wordt gesloten, wordt het voor het andere centrum wel erg moeilijk’’, aldus een woordvoerder dinsdag. Bij meerdere centra is er meer keuzevrijheid voor de patiënten. Als de verzekeraars slechts behandelingen in één centrum vergoeden, is de patiënt verplicht daarheen te gaan. Tenzij hij zelf de, meestal forse, rekening betaalt.

Protonentherapie wordt nu nog niet aangeboden in Nederland. Volgens de zorgverzekeraars gaan er nu momenteel maar weinig patiënten naar het buitenland voor een behandeling. Zij denken daarom dat één behandelcentrum op dit moment voldoende is.

Tumor Bij de protonenbehandeling worden kankerpatiënten bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling.