Nieuws Actueel

Conway: een internationale speler met hart voor Haaksbergen

Van onze redactie 15 april 2015

Conway Pit en Agen Reiniervan Willigen 1

Van Agen en Pit besteden hun projecten zoveel mogelijk uit aan plaatselijke maakbedrijven. „Door de opdrachten zoveel mogelijk in Haaksbergen zelf onder te brengen, draag je een extra steentje bij aan de Haaksbergse industrie”, zegt Van Agen. ,,Door met gespecialiseerde Haaksbergse bedrijven in zee te gaan, heb je je toeleverancier naast de deur. Als er iets is, ben je binnen vijf minuten ter plekke. We maken dan zelf misschien niets, maar onze producten zijn overwegend ‘made in Haaksbergen’.”

Klanten over de hele wereld

De klanten bevinden zich over de hele aardbol, al zijn dat niet diréct de klanten van Conway Nederland. „Onze specialismen worden ingezet in assemblagetechnieken over de hele wereld en in Europa is dat voornamelijk in Nederland, Duitsland en Polen. Philips bijvoorbeeld past bij de ombouw van het productieproces van de gloeilamp naar de spaarlamp onder meer een principe toe dat wij hebben bedacht.”

Door slimme technieken toe te passen kan Conway processen vereenvoudigen, versnellen en daardoor goedkoper maken, door standaardcomponenten toe te passen met wat extra’s. Bij dat slimme denken spint de industrie garen. De kostprijs moet naar beneden om bijvoorbeeld de hoge loonkosten het hoofd te kunnen bieden. „Zo hebben we een module bedacht met standaardcomponenten voor een klant waar op één en dezelfde loopband meerdere producten tegelijk afrollen, voor vier verschillende afnemers. Die versnelde afhandeling is de redding geweest voor dat bedrijf. Philips in Aken draait nog door er een slimme proceshandling, waardoor het loont om in Europa een fabriek open te houden.”

Meer industrie naar Nederland

Van Agen en Pit zijn er van overtuigd dat je meer industrie naar Nederland terug kunt halen als je anders gaat produceren. „Je ziet al een kentering, maar dat zijn heel langzame processen. De ‘reshoring’ gaat echt niet zo snel als nu soms wordt beweerd. Wij gaan het niet meer meemaken dat maakbedrijven massaal hun productie naar Nederland terughalen. In Italië zie je dat al wel gebeuren, maar daar liggen de loonkosten een stuk lager en dat heeft hoe dan ook grote invloed. Door productieprocessen te versnellen en slimmer in te richten, kunnen Nederlandse maakbedrijven hun kosten reduceren en daar hebben wij passende oplossingen voor. En hebben we die niet, dan bedenken we ze.”

Foto: René van Agen en Herman Pit van Conway. (Reinier van Willigen)