Nieuws Actueel

Coöperatie Wow-e voor werkloze jongeren stevent af op stille dood

Van onze redactie 30 april 2015

Wow e Han Tuijl Lenneke Lingmont

Enschedeër Tuijl dacht met de coöperatie Wonen en Werken een oplossing te hebben gevonden voor de problematiek op de arbeidsmarkt onder met name jongeren. Wow-e kende vorig jaar een vliegende start. Het begon met vier vrijwilligers in februari. Op het hoogtepunt liepen er twintig werkzoekenden tegelijk rond, maar na vijf maanden werd Wow-e teruggefloten door het UWV. „Verdringing op de arbeidsmarkt”, zo luidde volgens Han Tuijl de reden. „We zouden een bedrijf zijn en geen maatschappelijke organisatie. Maar we hebben nooit een winstoogmerk gehad. We wilden alleen onze broek kunnen ophouden, juist geen aanspraak doen op al die subsidies.”

Werkzaamheden in vrije tijd

Het concept van Wow-e, dat in februari vorig jaar introk in de Performance Factory, is vrij simpel. De arbeidsmarkt zit potdicht. Om met name jongeren - vaak met een diploma op zak, maar zonder uitzicht op een baan - toch de mogelijkheid te bieden om zich te ontwikkelen, voeren zij in hun vrije tijd werkzaamheden uit. Allerhande klusjes, zoals het opknappen van tuinen, de boekhouding van de coöperatie, reparaties. Tegen een tarief van in eerste instantie 9 euro per uur voerden de vrijwilligers van Wow-e klusjes uit.

Door te flyeren en actief op zoek te gaan naar jongere, maar deze keer ook oudere werkzoekenden, hoopte Han Tuijl de coöperatie nieuw leven in te blazen. Maar de bereidwilligheid vanuit de mensen die hij op straat sprak, bleek te laag. Ondertussen zijn ook gesprekken met de gemeente over deelname van Wow-e aan een stageproject voor jongeren in Twekkelerveld vastgelopen. In februari moest Wow-e door de komst van de Nationale Reisopera de ruimte in de Performance Factory verlaten. „De inboedel staat ergens in een garage. Die mag iemand hebben als die Wow-e nieuw leven wil inblazen." Een protestkar van Wow-e staat in de stad, op dit moment op het middenstuk van de busbaan ter hoogte van The Sting op het Van Heekplein. In de hoop dat er nog aandacht wordt geschonken aan zijn coöperatie. En anders? Tuijl: „Dan vraag ik medio mei het faillissement van de coöperatie aan.”

Foto: Met een protestkar hoopt Han Tuijl aandacht te trekken voor de dreigende ondergang van zijn coöperatie Wow-e. (Lenneke Lingmont)