Nieuws Actueel

Corné Pauwels van ING, MKB Oost Nederland: ‘Ik heb bewondering voor de authentieke ondernemers’

Van onze redactie 24 juli 2015

ZM ING 1 1

Pauwels (42) groeide op in Almelo waar zijn ouders een detailhandel in leermode hadden. Samen met zijn broer was hij veel in de winkel te vinden en werden ze nauw betrokken bij het zakendoen. Zo ontstond de passie voor cijfers en het bedrijfsleven. Na de HEAO belandde hij in de financiële wereld als zakelijk relatiemanager. Hier kreeg hij te maken met een breed scala aan ondernemers. “Van de bakker op de hoek tot een industrieel bedrijf. Ik heb bewondering voor de authentieke ondernemers, ondernemers die hun complete ziel en zaligheid in hun onderneming leggen. Vanuit mijn rol als bankier moet ik soms keuzes maken tussen het opportunisme van de ondernemer en de behoudende kant van de bank. Beide belangen dienen met elkaar verenigd te worden en soms moeten we daarvoor de stand van de zeilen veranderen. Maar het MKB heeft een belangrijke rol in het versterken van de economie en ze zijn de aanjager van innovatie.”

Nieuwe energie Sinds 18 jaar zit Pauwels in de financiële wereld, waarvan de laatste tien jaar bij ING. Daar zit hij op zijn plek, in een organisatie waarbij de klant centraal staat en waar het mogelijk wordt gemaakt om de eigen ideeën over een betere toekomst te realiseren. “ Het is waar dat we als bank de afgelopen jaren kritischer zijn geworden, maar we blijven open staan voor nieuwe initiatieven en investeringen. De economie zal de komende tijd 1,6 tot twee procent groei laten zien, mensen krijgen weer vertrouwen, er ontstaan nieuwe ideeën, er is nieuwe energie. Ondernemers moeten een goed inzicht hebben in hun keuzes en in de gevolgen daarvan, zowel nu als in de toekomst. En dat proces van ontstaan, adviseren en creëren vind ik het leukste wat er is.”

Een teamspeler Ontspanning vindt Pauwels op het water. Samen met zijn vrouw Veronique en de tweeling Merel en Jurre brengen ze de weekenden vaak door op hun zeilboot, die in Makkum ligt. Ze komen ook graag in Hindeloopen.“We houden van de gezelligheid daar, we kennen de mensen en ik drink er graag een borrel met de havenmeester,” vertelt hij. “We varen ook graag naar Vlieland met de prachtige stranden.” Zeilend over de Friese meren of de Waddenzee brengen de elementen van de natuur rust en dikwijls nieuwe mogelijkheden. “Met de wind in de zeilen, turend over het water ontspan ik, raakt mijn hoofd even leeg en zo ontstaan er vaak oplossingen voor diverse vraagstukken. Naast het zeilen is Pauwels lid van golfclub De Koepel in Wierden, waar hij in zijn vrije tijd graag golft, een goede manier om sportief bezig te zijn en mensen te ontmoeten. “Ik ben een sociaal persoon, een teamspeler, ik houd van mensen om me heen, van gezelligheid en mooie gesprekken.”

TrotsING Oost-Nederland is nauw betrokken bij het MKB Twente en het oosten van de Achterhoek. Als hoofsponsor zijn ze onderdeel van de succesvolle Week van de Ondernemer die dit jaar weer plaatsvindt in De Grolsch Veste. “We mogen in Twente trots zijn op de hoge dichtheid van het netwerk dat er is, ondernemers willen elkaar ontmoeten en doen daarvoor ook moeite. Dat vind ik mooi om te zien.”

Digitale tijdperk De wereld verandert snel, het digitale tijdperk is niet meer weg te denken uit de samenleving. Niet alleen ondernemers, ook de bank moet daarop inspelen om Futureproof en flexibel te zijn. “De ING verandert mee, zowel intern als richting de klant. Intern werken we steeds vaker met zelfsturende teams, waarbij de verantwoordelijkheden en bevoegdheden lager in de hiërarchie komen te liggen. Op die manier kunnen we beter en sneller inspelen op de wens en het belang van de klant. We moeten het digitale tijdperk persoonlijk maken. Het gaat om vooruitgang. We blijven zoeken naar nieuwe manieren om het beter te doen, naar nieuwe ideeën, producten en oplossingen om het voor onze klanten gemakkelijker te maken. Zodat we allemaal voorop kunnen blijven lopen, met de wind in de rug.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komt elke woensdag en zondag een verhaal uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl

Foto: Twentse Zakenmannen