Nieuws Actueel

'Corporaties verrijken zich met pensioengeld'

Rik Nizet 22 januari 2015

Woningcorporaties steken de lagere pensioenpremies in eigen zak, in plaats van deze - zoals eigenlijk de bedoeling is - door te geven aan de werknemers. Hierdoor worden de 29.000 werknemers in de corporatiesector "ernstig gedupeerd''. Dat stellen vakbondsbestuurder Jeroen Vos (FNV Woondiensten) en Johannes Osinga (CNV Vakmensen) donderdag in een gezamenlijke verklaring.

De werknemers zouden hierdoor omgerekend 3 procent minder salaris ontvangen. De onderhandelingen over een nieuwe cao woningcorporaties liggen al geruime tijd stil.

Volgens de vakbondsbestuurders maken de werkgevers misbruik van deze situatie. Doordat de pensioenopbouw is aangepast aan de fiscale regels voor 2015 gaat de pensioenpremie voor werkgevers en werknemers omlaag. "De werkgevers willen dit voordeel nu in eigen zak steken. Dat is volledig in strijd met het idee dat de lagere pensioenpremie ten goede moet komen aan de koopkracht van werknemers'', aldus de bonden.

De vakbonden hebben er bij de woningcorporaties op aangedrongen dat de vrijvallende pensioenpremies in zijn geheel ten goede komen aan de werknemers in de sector. Zij benadrukken dat deze semi-publieke organisaties juist het goede voorbeeld zouden moeten geven.